Személyiségfejlesztés, jellemerősítés, önbizalom, felelősségvállalás

Személyiségfejlesztés

Erős, stabil személyiség és megnyílnak a lehetőségek

A startvonal

Van néhány varázsszó, amit ha kimondasz, akkor a vitában lehiggad az ellenfeled, a lelkedben kevesebb indulat terem, jobbnak éled mega körülményeidet, pedig azok nem változtak meg. Vidámabb leszel, nő az őnbizalmad, derűsebbek lesznek a kapcsolataid.
Csakhogy ezeket a szavakat sajnos nem mondhatja ki akárki, csak az, aki átesik egy személyiségfejlődésen. Ezt el lehet érni önfejlesztéssel is.


Nem elég tudatilag átlátni a problémákat és megoldást találni. A neheze következik, a megvalósítás. Kishitű, bizonytalan jellemnél nehéz elképzelni, hogy a cselekvés időszakában keletkező problémákat gyengén is végig lehet küzdeni.
Ám hiába az erős egyéniség is, ha
bicskával kell alagutat ásni. Az erős  jellem mellé tudás is kell. Ezt a tudást, vagyis a személyiségfejlesztést, össze lehet szedni az internetről.
Mivel a tényleges élethelyzetekben kell majd jól vizsgázni, ezért már a tanuláskor is életszerűen kell élesíteni a körmeinket. Alkalmazni, próbálgatni kell a tanultakat.
Szép dolog az önfejlesztés, de a legjobb, ha nem önállóan kell haladni, hanem egy csoporttal, ahol van egy egészséges húzóerő. Kiváló iskola ehhez azok az MLM cégek ("beszervezős", "hálózati"), ahol a termékforgalom mellett a képzéssel is törődnek. Az is jó, ha találsz valakit, aki nyitott az alábbiakra és segítetek egymásnak. - Cél
Ha egy hajónak nincsen célja, akkor a szél és az áramlatok irányítják. De ha van cél, akkor még a vitorlás hajó is szembe tud menni velük. Ha nem akarsz sodródni, akkor tudd, hogy mit akarsz kezdeni magaddal.
A cél egy olyan álom, amiben már konkrétumok, határidők is vannak. Ezek nélkük csak vágy marad, aminek sajnos nincsen hatása a cselekedeteinkre.
Ha nincs célod, akkor a legtöbb esemény érdektelen. Ha van, akkor észreveszed, hogy vannak köztük olyanok, amik segíthetik a célodat. A napi kis célok szervezettebbé, a komolyabbak magabiztosabbá tesznek. Mindenféle cél vállalása az önbizalomépítésre is kihat.
Legyen hát célod !

- Önbizalom
A legtöbb embert, a saját maga alkotta szellemkép akadályozza a jobb teljesítmény elérésében. A saját kishitűségünk a gátja annak, hogy elérjünk valamit. Az önbizalom nem a gének adottsága, hanem magunk építettük, ezért magunknak kell lebontani is. Ahogy a körülmények sodrásában a döntéseink, reagálásaink hatására kialakult az önbizalomhiány, ugyanilyen módon fel is lehet azt építeni. Azzal, hogy az ezután felmerülő nehézségekre milyen válaszaink lesznek ezután.
Az önbizalom fejlesztéséhez elengedhetetlen, hogy legyen valami cél állapot, ami megmutatja, hogy milyen szintre szeretnél eljutni, miben szeretnél fejlődni.

Tudatosítsd, vállald, hogy miben vagy jó !
Amiben még nem, az majd fejlődik, mert fejleszthető.Eszközök, a start után

Méghozzá készségszinten, mert elméleti tudásként nem sokat ér. Az alábbi területek határozzák meg a mindennapjainkat, ezekkel lehet a elhárítani azokat a napi háborúkat, amik egyébként egy már magasabb tudati szintről nézve felesleges semmiségek. Mégis ezek őrlik fel az emberek nagy részét. Ezért hiába semmiségek, kezdetben ezek a legfontosabbak.

- Kommunikáció
Más-más ingerek hatására fejlődtünk, különbözőek vagyunk. Más az igazságtalapzatunk. El kell fogadni jelzők és minősítés nélkül, hogy különbözik a véleményünk. Ez nem jelenti azt, hogy jó lenne mindennel egyet érteni, csak azt, hogy ő, a vitapartner másképpen látja a dolgot, mint te, és te is másképp, mint ő. Egyik sem jobb, mint a másik, a saját maga szempontjából valószínűleg mindkét félnek igaza van.
Ez csak a kiindulási alap, de ha ezt belátod, már akkor is sokkal jobb eséllyel tudsz majd megoldást találni. A gesztusaid, a hangsúlyaid, a hangerő, a testbeszéd és még egyéb árulkodó jelek a másik fél számára olyan jelzések, amik befolyásolják a reakcióit. A tudatosság szintjére akár egyik fél sem jut el, mégis az a tény, hogy az egyik fél elfogadja, hogy lehet igazság önmagán kívül is, előbb-utóbb mindkét fél vitakultúrájára kedvezően hat.
Ha ezen kívül még kommunikációs eszközeink is vannak, akkor szinte biztos, hogy a legtöbb vitát elfogadható hangnemben és valamilyen konkrét előrelépéssel lehet befejezni.

Nézetkülömbözet esetén, a megbeszélés további kellékei:

A másik mondanivalójának pontosítása ( Így érted ezt, hogy .... ? Tehát szerinted akkor .... ?  )
Mielőtt elöntene a méreg, meg kell tudni, hogy valóban azt akarta-e mondani a másik fél, mint amit mi összeraktunk a hallottakból. Torzul az eredeti gondolat a megfogalmazás és a szókincs miatt, és mindkét fél hangulata miatt is. Ugyan az a pohár egyik nap félig üres, máskor meg félig tele van vízzel. Kérdezz vissza, hogy úgy értette-e, ahogyan éppen gondolod.
A saját közlendő pontosítása ( jól van, most már látom, érted .... )
Ugyenilyen okok miatt, nem lehetsz biztos abban, hogy a másik fél ugyan azt értette a szavaidon, mint amire te gondoltál. Pontosíts !
A feltételezés nem valóság. Pl. a "biztos azért mondja" típusú gondolatokat törölni kell ! Kérdezz, ne feltételezz !
Ha elmarad az előző két pontosítás, akkor az, amit éppen gondolsz a másik szavaiból, az sok esetben csak feltételezés. Kiváló talaj a féreértésekre, felesleges veszekedésekre.
Közlés támadóállás nélkül ( Na idefigyelj te ...... )
Sokszor megint csak azért kerül rá sor, mert elmaradt a pontosítás. Ez az, amikor a filmekben nem kérdeznek, csak lőnek. Ha tényleg jogos a kifogás, akkor sem jó a felsőbb rangú hangvétel, ezzel a fent tárgyalt kiindulási alap sérül.
Közlés ingerszavak nélkül ( Ez a nem jó: Te lusta disznó...      Ez a jó: Látom, ez még nem készült el ....)
A negatív jelzők csak olaj a tűzre. Elég, a tényszerűen előadott megállapítás, általában ezzel is van mit küzdeni, nem kell még hozzávenni a jelzők használata miatti újabb frontot. Ami egyébként eltereli a figyelmet a lényegről.
A soha és a mindig kezdetű szidalmak a legtöbb esetben igazságtalanok, ezért ezt  mindenképpen kerülni kell.
A kődobálásra kenyér a válasz ! ( Az baj, ha így látod, de én továbbra is szeretem benned ..... )
Ha szitkokkal és kiabálásokkal lőnek ránk, akkor (kezdetben) nagyon nehéz a tárggyal kapcsolatos jogos jó véleményt elmondani. Pedig ez egy nagyszerű villámhárító, oldja a mérges emberünk feszültségét.
Túlnyomásos fázisban már nincs érvelés, nincs vita ! Majd nyugodtabb időben kell folytatni. A lila ködön az érvek nem tudnak átmenni, de a véletlenül kicsúszott ingerszavak, a támadóállás az igen. Sőt, a lila köd még fel is nagyítja ! Ingerült féllel szemben az első feladat a saját nyugalmunk biztosítása, azért, hogy higgadt döntéseket tudjunk hozni.Elborult elmével a cselekvőképességünktől (a fenti intelmektől) elzárjuk magunkat.


Ha vitába keveredtél, akkor gyakorolj ! Később nézd át ezeket a szabályokat és idézd fel az eseményeket. értékeld magad, hogy mennyire feleltél meg az intelmeknek !
- Közösség
Az ösztöneink szerint taposni, könyökölni kell, hogy ÉN maradjak talpon. Pedig ez állandá háborút jelent, szétforgácsolódik a közösségi erő és lelkileg is szegényebbek leszünk.
A közösség meg tud oldani olyat, amit az egyén nem. A közösség a felszínen tudja tartani a fuldoklót. Minél nagyobb a baj, annál inkább az összetartásra van szkség és nem az elidegenedésre, bűnbak keresésre.

  A közösséget az emberek alkotják. Te is. Olyan nincs, hogy semekkora közösség sincsen körülötted. Ha mégis így látod, akkor valamit már elrontottál. 


Az a minimum, hogy vegyél részt a helyi közösségi rendezvényeken. Akard, építsd, hogy minél több olyan ember legyen, akivel jól érzed magad.

-Felelősségvállalás
A személyiségfejlesztésnek ez az egyik legnehezebb része.

  1. Ha nem vagy egyenes, nem vállalsz felelősséget a tetteidért, akkor hamar belekeveredsz ennek a következményeibe, az önigazolásba, hárításba, magyarázkodásba. 
  2. Sajnos a következmény a vádaskodás és az ellentámadás. 
  3. Ezeknek szintén nagyon rosszak a termései: harag. rosszindulat, önzés és még vagy 50 féle csúnya dolog.
  4. Ezek mind valamilyen indulattal járnak együtt. Az indulat elvakítja a józan ítélőképességet, ilyen állapotban még nehezebb azt mondani, hogy "igazad van, ne haragudj, én voltam a hibás". Így egyre nagyobb eséllyel újra és újra önigazolásokba, hárításokba, magyarázkodásokba kell menekülni. A kör ezzel bezárult, újratermeli önmagát.
Természetesen úgy lehet ebből kilépni, hogy beismered magadnak is és másoknak is, ha hibáztál. Egy hirtelen váltással persze ezt nagyon nehéz megtenni. Kezdetben talán könnyebb, ha először csak arra figyelsz, hogy nem vádaskodsz. Ne mondj ilyeneket, hogy "miattad van", .....  "ha nem mondtad volna", ...... " biztos nem csináltad volna meg" ...  és a többiek.
Az előbbi kör így is megszakadhat.


Ha ez már megy, akkor nehezítésképpen kezdj el dícsérő jelzőket mondani. Nem kell túlozni, vagy hízelegni. De ami igaz, azt sződd bele a mondanivalódba. " Ebben ügyesebb vagy mint én, tényleg".  A vita hevében egy-egy ilyen kijelentés, mindkét fél számára nyugtató hatású. 

Végül ami a legnehezebb, kimondani hogy   ÉN tehetek róla, ne haragudj, jóvá teszem !
Ha ez nem hangzik el, akkor a probléma bent marad a lelkekben, és ott kárt csinál. Pár szóval ki lehetne onnan írtani, mégis mennyi helyen ott van, rongál, fertőz, terjed.
Mondd ki ezt a pár varázsszót ! Neked is jól fog esni, megkönnyebbülsz !


Az önfejlesztés és a személyiségfejlesztés még sokkal több mindenből áll. Nézz utána, vagy írd meg, amit fontosnak tartasz !