Pénzt pénzzel
Alkalmazottak, akik neked dolgoznak,
de nem kérnek bért.


Tartalékot képezni 2 okból kell:
  • Egyik a biztonság, ha hirtelen pénzre van szükséged, akkor legyen. Drága a pénz, amikor gyorsan kell.
  • A másik a tőkejövedelem kihasználása.
Egy megfelelő befektetésben úgy szaporodik a pénz, hogy nem kell érte tenni semmit. Egyszerűen jó helyen van és kész. Gyűlik, gyűlik, egyre több lesz.  Ez olyan, mintha megemelték volna az órabéredet. Sőt, annál is jobb. Inkább olyan ez, mint ha lenne egy alkalmazottad, aki neked dolgozik. Hiszen akkor is szaporodik a pénzed, ha nem dolgozol.
10-15 év alatt meg is duplázódhat a tőke. Ennyit számít a tőkejövedelem, a hozam. 
Ezért legyen tartalékod, ezért fontos, hogy jó helyen tartsd !
Hogyan keletkezik a tartalék ?

Önfegyelemmel.
- Ne költsd el a plusz bevételt. Ha ajándék, vagy alkalmi munka, vagy bármi más okból plusz pénzhez jutsz, azt csak akkor költsd el, ha már megvan a szükséges mennyiségű tartalékpénzed.
- Ha kevesebbet kell költeni valamire, mint ahogy az be volt kalkulálva, akkor a megmaradt pénzt kezeld úgy, mintha nem lenne, vagyis ez is menjen a "perselybe"
- Minden bevételnek a 10%-át el kellene különíteni és a tartalékot ezzel szaporítani.

A tartaléknak nem csak az a szerepe, hogy a váratlan helyzeteket lehessen kezelni vele, hanem szükség van arra is, hogy a sokat emlegetett nyugdíjba szerezzünk erősítést.
Minél több gyűlik a tartalékba, annál több kerül hozzá a hozamokból. Minél korábban kezded, minél fegyelmezettebb vagy, annál több a siker. .. de annál több a lemondás is. Nehéz megtalálni a helyes egyensúlyt.

A pénznek a jövőértékét kell nézni, és ezért fontos átgondolni a kiadásokat, mert amit ma nem költesz el, az évek múlva többszörösen köszön vissza. Ma nem veszel meg egyet, de holnap megvehetsz hármat - valahogy így lehetne fordítani.


A tartalékot gyarapítani persze nem csak beosztással lehet, hanem a bevételek növelésével. Nézd meg milyen típusú jövedelmek vannak, talán még ötletet is szerzel !