Gyógyszerek az ivóví­zben

Gyógyszerek és hormonok az ivóví­zben

Az ivóvizek módszeres mérgezése.Tisztítatlan szennyvíz


gyógyszerek, amelyeket elfogyasztunk, a szervezetünkben nem szívódik fel maradéktalanul. Az emberi anyagcsere folyamán metabolitok keletkeznek, mely a kiválasztás során a szervezetből a szennyvízbe kerül. A hazai lakosság túlnyomó többsége közműves ivóvizet iszik.
A közművesített szennyvízelvezetés és pláne a szennyvíztisztító telepek kiépítettsége viszont hiányos. A szennyvíz vagy nyersen, vagy "tisztítás" után a természetes vizekbe kerül, amelyből újra ivóvíz lesz. Egyes becslések szerint, az a csapvíz, amit megiszunk, már többször is volt, valaki másoknak a poharában is.
A szennyvízkezelők hatása a gyógyszermaradványokra, viszonylag jól feltárt. Világszerte kb 60.000 féle vegyi anyag kerül a természetes vizekbe, ebből csak harmincnéhány féle szűrését tudják elvégezni a szennyvíztisztítótelepek.
Az ivóvíz mindenki számára alapvető élelmiszer, így hatalmas egészségügyi kockázattal bír.
Fontos lenne, hogy az ivóvízben található nem kívánatos anyagokat eltávolítsuk.
Ez így elég csúnya .... de sebaj, valahol
majd ivóvíz lesz belőle !Gyógyszermérgezés, gyógyszerhulladék

Manapság a gyógyszerek fogyasztása mindennapossá vált, tömegesen kerülnek eladásra a fogamzásgátlók, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, pszichiátriai gyógyszerek, melyek nem tűnnek el maradéktalanul az emberi szervezetben, hanem eredeti formájukban, vagy némiképp átalakulva a kiválasztás során a természetbe kerülnek.
Európában 4000 aktív gyógyszeranyagot alkalmaznak (Mompelat, 2009).
Németországban 2001-ben 836 tonna aszpirint, 622 tonna paracetamolt, 345 tonna ibuprofent, 86 tonna diklofenákot gyártottak (Mompelat, 2009). Amerikában 11 000 000 kg antibiotikumot fogyasztanak el évente, a természetes és szintetikus hormonokat orálisan a fogamzásgátlás és hormon-kezelés során szintén kiemelkedő nagyságrendben fogyasztják (Soliman, 2003).
A számokból látszik, hogy igazán nagy mennyiségekről van szó. Egyes feljegyzések szerint évente 10%-al növekedik a gyógyszerek fogyasztása (Mompelat, 2009). 


Mérgező mezőgazdaság


És ekkor még nem beszéltünk, az állattenyésztés során felhasznált gyógyszerekről !
Az emberi és állati kiválasztás során a le nem bontott gyógyszerek, drogok, hormonok és azok metabolitjai a szennyvízbe, talajvízbe, természetes vizekbe, majd a poharunkba  jutnak. És kezdődik a körforgás elölről.

A gyógyszeranyagokon, drogokon kívül még a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek is beszivárognak a talajba, a talajvízbe, és eljutnak a felszíni vizekbe. Ebből is iszunk.

Szennyvíztisztítási jogszabályok


Sajnos a jogszabályok nem korlátozzák a koncentráció szinteket, pedig fontos lenne tudni, hogy a vízkezelő művek képesek- e eltávolítani a  szennyezőket. Hiszen ezek az anyagok az ivóvízben rontják annak minőségét, nem mellesleg jelenleg többnyire ismeretlen mérgező hatásokat és krónikus tüneteket is okozhatnak az élő szervezetek számára. Tehát ezeknek a vegyületeknek az eltávolítása kiemelkedően fontos a víztermelés során, a garantált egészségügyi biztonság szempontjából.

Az ivóvíz szabályozásra hazánkban a 201/2001-es kormányrendelet vonatkozik. Itt a biológiai, mikrobiológiai, indikátor és kémiai jellemzőkre vonatkoznak a határértékek. A szennyezők közül csak a peszticidekre található szabályozás, a többi szennyezőre gyógyszeranyagra, hormonra, drogokra nincsenek lefektetve határértékek.

Élelmiszeripar és gyógyszeripar.
További méregforrás a hulladékok felelőtlen kezelése. Sokszor még a megfelelőnek minősített sem környezetbarát.
Az a minimum például, amiről nekünk kell gondoskodni, hogy a lejárt gyógyszerek ne kerüljenek a szennyvízhálózatba. Legalább mi ne fokozzuk a bajt, mert ezek a szennyezők is megjelennek a vízbázisokban. Ugyanilyen jó lenne, ha a háztartásunk nem lenne tele vegyszerekkel, hisz ezek is végü a lefolyóba kerülnek.

A gyógyszermérgezés fő forrása azért nem az ivóvíz, hanem a jelenlegi átlagos életmód. Beteggé esszük magunkat az élelmiszer IPAR profitérdekelt végtermékeitől. Erre jön rá a háztartási vegyszerek hatása. Ugyanezt a erősíti a kozmetikai, és a testápoló szerek IPARA. Végül jöhet a gyógyszer IPAR választéka.

Változtathatsz. Nem csak a multikban lehet vásárolni. Nem csak az iparszerű termékeket lehet használni. És az sem igaz, hogy drágább az egészséges élet. Pláne, ha előre tekintünk. Pláne, ha széles látókörrel nézzük.
Nem kell egyszerre változtatni mindenen, ha több egészséget akarsz. A fontosabbbaknál érdemes persze kezdeni.
Ez a téma is a fontosabbak közől való: Tiszta víz.
De mikor tiszta ?
Ha pedig már tényleg tiszta a víz, akkor még mindig van egy szempont, egy tulajdonság, ami nélkül csak félmegoldást érünk el. Nézd meg, mi az !


<< Vissza

---------------------