Szalmaház, szalmabálaház, vályogház, könnyűház.

Passzív ház - Aktív ház - Autonóm ház

Nem kell fűtés, nem kell klíma, mégis jó idő van

Passzív jövedelem - aktív házzal


Passzív ház
Nagyjából azt jelenti, hogy nem kell költeni energiaszámlára. Vagy csak minimálisat. Nem kell fűteni.
Így nem kell költeni a kémény megépítésére és a fűtési eszközökre és meg lehet spórolni a klíma megépítésének a költségét is.  Ezek jelentős tételek, és azért nincsen ezekre szükség, mert a lakóteret olyan hatásos szigetelőréteg veszi körül, hogy azon keresztül csak minimális meleg tud átjutni. A többrétegű nyílászárók is nagyon jól szigetelnek, a zárásuk pedig annyira jó, hogy a lakásban akár vákumot is lehetne csinálni. Vagyis nincsen olyan, hogy befúj a levegő a réseken.
A lakás a kiváló hőszigetelés miatt bemelegszik már az elektromos készülékek hulladékhőjétől, a konyhai melegtől, a napsütéstől, de még a lakók által leadott meleg is számít. Mint ahogy az istállókban is meleg van, ha vannak lakói.
Ha sarkítva fogalmazunk, akkor egy új építésű lakás költségszámításakor 2 utat választhatunk:
    - Hagyományos építési mód, folyamatosan magas fenntartási rezsivel, egyre problémásabb eladási lehetőséggel.
    - Passzívház, ahol a fűtéshez, klimatizáláshoz szükséges beruházások és munkadíjak fedezetét a szigetelésre és a természeti energiák hasznosítására költjük.

Aktív ház
Ez a passzívházaknál is jobb. Mindennel rendelkezik, mint amivel a passzívház, de, több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Itt azonban jelentős műszaki eszközöket kell kiépíteni, amik a nap vagy a szél energiáját hasznosítják, elektromos árammá alakítják, majd a hálózatba táplálják. Ezt az áramszolgáltatónak műszakilag támogatnia kell, köteles átvenni és kifizetnie.
Az aktív ház megépítése egyértelműen többletköltséget igényel. Ez egy befektetés, ami passzív jövedelmet termel. A passzív jövedelemnek kiemelt szerepe van az anyagi függetlenség elérésében. Az önellátással kiegészítve adja meg azt a létbiztonságot, ami minden cselekvő, gondolkodó embernek megjárna.


 Autonóm ház
Olyan aktív ház, ami még önellátó is. Nem függ semmiben sem egy külső ellátótól. Megtermeli az áramot, saját ivóvíz, öntözővíz ellátása van, kezeli a szennyvizet, nem kell benne fűteni és természetesen meleg vizet is csinál. Mindezt úgy, hogy a felhasznált építőanyagai ahol csak lehet természetesek, így később lebomlanak, vagy újrahasznosíthatóak.
Hasznos
Igénybe vehető mindenféle szokásos hitel, biztosítás, támogatást is lehet szerezni, amit nem kell visszafizetni. A minősített passzív ház adókedvezménnyel is járhat.
A környezetvédelmi és az energiahelyzet miatt 2019-től az új állami beruházásoknál, 2021-től pedig a magánszektorban is már csak minimális energiafelhasználású épületeket lehet építeni. Addigra a gondolkodásunkban is, az igényünkben is egyre természetesebbé válik a passzívházközeli kategória. Mivel ezeknek a házaknak az építési költsége nem több, mint a hagyományos házaké, ez azt jelenti, hogy problémásabb lesz a hagyományos házak adásvétele, nehezebben lehet megszabadulni az energiafaló lakásoktól.
Az utólagos hőszigetelések jelentősen javítják az energiaháztartást, de nem lehet olyan jó hatásfokú szigetelést elérni mint a passzívházaknál, mert technikai és esztétikai határokkal kell szembekerülni.
A passzív ház szigetelésű szintet teljesíteni nem egyszerű. A nagyon közeli értéket viszont érezhetően kisebb költséggel is el lehet érni. Nyertünk valamennyit, de mit veszítünk ? Ha a hidegebb időkben néhány kosárnyi fával azért be kell fűteni, az még nem a világ vége. Családi házas környezetben nem biztos, hogy érződik ez a plusz rezsi. Ha vannak a kertben, fák, bokrok, akkor  a tavaszi metszés, koronaigazítás,  fiatalítás során minden évben keletkezik  tüzelőanyag. Ha ezt ki is kell még egészíteni,  talán nem olyan nagy baj. Nem az a cél, hogy a pénzügyi egyenleg tökéletes legyen. Van annak varázsa, ha ropog a tűz a cserépkályhában, vagy neki lehet dőlni, amikor jól esne átmelegedni.  

Tipp:      Érdemes kiszámolni, mennyi pénzt jelent évente, ha nem kellene ezután fűteni és csak a töredékét kellene fizetni a melegvízköltségnek. Ezt az összeget aztán szorozni kell még az évekkel, kamatokkal,  drágulással.
Egy kis pénzügyi kitérő ezzel kapcsolatban, 2 perc: Tartalékképzés >>


Alternatív házak, építési technológiák
A fenti besorolást a lehetőségek és igények szerint többféle technológiával el lehet érni. Az egyes építési módok nem jobbak a másiknál. Azt kell keresni, amelyik a legjobban simul az elképzelésekhez és a helyileg megvalósítható feltételekhez. Mindegyiknek van olyan előnye és hátránya, amelyben egyedi. Nem legjobb egyik csak, nekünk a legközelebbi. Szükség van erre a megközelítésre, kár lenne beleerőltetni magunkat és a családunkat egy előre eldöntött megoldásba.


Házépítési lehetőségek, amiket érdemes elemezni:

Földház, dombház, szalmabálaház (szalmaház), vályogház, szupervályogház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház.
<< Vissza     Linkek az önellátásról >>