Stirling motor házilag

Stirling motor. Előre a múltba.

Házilagos megoldásokkal is elkészíthető egy olyan modell,
ami besegít az áramszámlába.


A Stirling motorral pl. áramot csinálhatunk a hőből, vagy hideget az áramból


A Stirling motor szerepe az önellátásban.
Elektromos energiát előállítani a házilag megoldható eszközökkel nem olcsó. A napelemekkel nagy a beruházási igény és lassú a megtérülés, a szélgenerátorok pedig kevés helyen tudnak adni megbízható hozamot. Az agregátoros megoldások nem gazdaságosak.
A Stirling motorhoz illesztett generátor viszont akkor termel, ha szükségünk van rá. A működéséhez szükséges hőt, mint energiaforrást magunk is megtermelhetjük, vagy a Naptól ajándékba kaphatjuk. Éppen ez a lényeg, nálunk van az irányítás.
Ez a lehetőség nem igényel csúcstechnikát. A sorsa azon múlik, hogy otthoni műhelyekben vagy garázsokban lesznek-e olyan barkácsolók, mesterek, gondolkodók, akik elkészítik az első érdemleges teljesítményű Stirling motorokat.
A fejlesztések ideális iránya az lenne, ha itt is érvényesülne az önellátásnak az alapszabálya: fenntartható és önműködő rendszereket akarunk kiépíteni magunk körül. Ezt pedig egy napenergia - Stirling motor - generátor - hálózatra táplálás tudná kiszolgálni. Később mutatok példát arra is, hogy ez a rendszer már ma is képes arra, hogy passzív jövedelmet termeljen.
A fűtéskori forró füstgázok még sok hasznosítható energiát tartalmaznak a Stirling motor számára, de a Stirling motor hulladékhője is a hasznosítható a fűtés visszatérő ágában. (Alacsony hőmérsékletű fűtőközegnél)
A Stirling motor számára telepített napenergiás hőtermelő kapacitás a fűtési szezonban a lakást fűtheti, a szezon után pedig áramot termelhet.


A Stirling motor egy külső égésű hőerőgép.
A hő a motoron kívül keletkezik, nem benne, mint a belső égésűeknél. Sokkal egyszerűbb szerkezet, mint a belsú égésű motorok. Nincsenek szelepek, változatosabb a tüzelőanyag választék, kisebbek az igénybevételek, csendesebb a járása, egyszerűbbek az alkatrészek.
A működési elve is egyszerű. Mint tudjuk, a levegő tágul, ha melegszik, és összehúzódik, ha hűl. Ha egy zárt térben lévő levegőt a tér hideg, majd a meleg oldalára tereljük, akkor a térfogatváltozás egy mechanikai szerkezetet mozgathat. A hőmérsékletkülönbséget munkára lehet így fogni, és ehhez már pár fok is elég.
Bár az alapelv ez, mégis többféle típusa létezik, de ezek leginkább technikai megoldásokat jelentenek csak.
Egy másik csoportosítás szerint a hőmérsékletkülönbség alapján két fő kategória van: 100 foknál kisebb különbözetre is működik, vagy ez felett. Számottevő teljesítményt elfogadható méretű elemekkel az utóbbiaktól lehet várni.

Az első lépések már megtörténtek
A 200 éves találmány újraéledt, ötletes kis gépek születtek, amik a háztartásban fellelhető anyagokból, sokszor hulladékokból készültek. Ezek játékok, bemutató eszközök, de fontos állomása a fejlődésnek.
Íme egy video, ami bemutatja az elkészítést is:


Már túl vagyunk ezen a korszakon, a barkácsmegoldások mellett a profi mini Stirling motorokból is sok van. Látványosak, annak ellenére, hogy ezek is otthoni műhelyekben készültek. Már versenyeket is rendeznek, ahol a küllem mellett az elért fordulatszám is fontos tényező, hiszen ez utal a precíz mechanikai megoldásokra és az elvi csiszoltságra.
Természetesen a napenergia is hamar bekerült a megoldásokba. Lencsék, fényvisszaverők, parabolák, vákumcsövek, és még napkövetők is segítik az ügyet. Ez itt egy parabolatükrös megoldás:De sajnos, ezek még mindig csak játékok. Még akkor is, ha találunk olyat is, ahol a kis Stirling motorhoz hozzákapcsoltak egy generátort, ami rádiót, vagy LED-eket működtet.
A további fejlődés ....
az lenne, ha sorban itt következnének azok a motorok, amik a teljesítményük miatt már a gyakorlatban is érezhető segítséget tudnak adni. Sajnos itt megszakad a neten is elérhető bőséges választék. Elvétve találni 1-1 modellt, nem csak a háztartási kategóriában, hanem az iparilag előállítottban is, amit a felhasználási cél miatt építettek. Pedig benne vannak a látókörben a Stirling motorok, mert használatosak  az űrtechnikában, vagy a processzorok hűtésében is, és azért készült már gép a háztartási felhasználásra is. A fogyasztói társadalom és az olajra épülő érdekek árnyékában viszont nem terjedhettek el.
Szerencsére éledezik a hiányzó láncszem is. A következő felvételen nagyszerű példát láthatunk az egyszerű és gyakorlatias megoldásra.

A következő példa azt a víziót mutatja, ami már képes a passzív jövedelemforrás megteremtésére is. Ha elsőre hihetetlennek is tűnik, az alábbi szerkezet megépíthető házilag, mert nem tartalmaz ipari technológiát. ( kivéve az invertert, ami a termelt áramot a hálózatba tölti ). Szaktudás persze kell hozzá, de ez nem egy elérhetetlen szakma. Még a napkövető elektronika sem, az elektronikai fórumokon biztosan te is találsz olyat, aki segít.
A napenergiát hasznosító szerkezetek éves termelése elég nagy pontossággal tervezhető, ha vannak is szélsőbb évek, az átlagos éves napsütés nem változik, így a megtérülés, illetve az évek alatt megtermelt pénz kiszámítható. Nyaralás, betegség nem számít, stabilan jön a pénz.
Az átlagos családi fogyasztáshoz egy negyed ekkora teljesítmény is elegendő lenne.
Még valami ... a Stirling motor, mint hűtőgép

A Stirling folyamat megfordítható. Ilyenkor hőszivattyúként máködik. A motor tengelyének a forgatásával jelentős hideget is lehet csinálni, és gazdaságosabb ez a módszer, mint a jelenleg használatos. Ehhez azonban már precízebb motorok kellenek. Jelenleg viszont annak is örülünk, ha a házi műhelyekben egyáltalán gyakorlatozunk a játékmotorokkal. Ez a rend, be kell tartani a fejlődési fokozatokat. :-)

További érdekességek a Stirling motorokról >>


<< Vissza     Linkek az önellátásról >>