Ingyenes sütés, főzés a napon.

Ingyenes sütés, főzés a napon

  Még a téli napsütéskor is forr benne a vízMi az a naptűzhely  ?

Olyan, mint a villany, vagy gáztűzhely, de itt a Nap melegít - ingyen. Néhány kis egyszerű trükkel, meglepően magas hőmérsékletet lehet elérni.

Naptűzhely ? Napsütő ? Főzés, sütés - ingyen a napenergiával
Naptűzhely ? Napsütő ? Főzés, sütés - ingyen a napenergiával

Napkályhák, majdnem kész állapotban.


Mire használható ?

Amit a gáztűzhelyen, villanytűzhelyen, vagy a fatüzeléses kályhán meg lehet csinálni, annak a nagy részét a naptűzhellyel is.
Egytál ételekhez a legjobb.
Naptűzhelyen, ingyen energiával készült finomságok. Pörkölt. Naptűzhelyen, ingyen energiával készült finomságok. Aszalás.

Pörkölt

Aszalás

Naptűzhelyen, ingyen energiával készült finomságok. Paradicsom Naptűzhelyen, ingyen energiával készült finomságok. Torta

Paradicsom

Torta
Hogyan kell használni a naptűzhelyet ?

Olyan asztal félére érdemes tenni, amin forgatni lehet - a Nap felé. Míg elkészül az étel, ez 1-2 mozdítást jelent csak. A felhajtható tükör, - ami egy kicsit ívelt, hogy jobban összegyűjtse a meleget - rögzíthető a megfelelő dőlésszögben. Ez egyben a "fokozatszabályzó" is.
Ezzel kész is, beüzemeltük. Csak süssön a Nap. Nem fontos a tiszta égbolt, ha váltakozóan felhős az ég, akkor is termelődik elég meleg. Sőt, van olyan idő, amikor felhős az ég, mégis van annyi sugárzás, ami elég a főzéshez.
Mi történik, ha főzés közben felhős lesz az ég, nincs elég meleg ? Akkor ott kell folytatni, ahol a naptűzhely nélkül eddig is lehetett főzni. Addig is ingyen volt.
A napsütőt nem kell feltétlen kivinni a szabadba, az ablakon besütő nap is megfelelő, kivéve nyáron azokat a napszakokat, amikor magasan van a Nap.
       
       

Hogyan működik ?

Mivel a naptűzhely szigetelt, az üveg is dupla réteg, a benne levő sötét részeken keletkező meleg, a veszteségek ellenére is olyan sok, hogy már ettől 60-70 fok is ki tud alakulni, az üres naptűzhelyben, télen is. (Ahogy ezt a légkollektornál is tapasztalni lehetett, közel 60 fokos levegőt termel, még áramló levegővel is).
Ezt a meleget fokozza a naptűzhely fényvisszaverő tükre. A tükör íveltsége pedig még az edényre is koncentrálja ezt, így ha süt a Nap, akkor biztosan lesz annyi energia, ami elég a főzéshez. Ez az  energia ingyen van !


Tapasztalatok

Balesetveszély ! A napsütő belsejében akár 150 fok is lehet. Ez a kisebb veszély, mert azt már tudjuk, hogy a forró edényekhez nem nyúlunk. A tükör által koncentrált hőhatás azonban még nem egy beégetett tudás... Nem a forró edény égeti meg a kezünket, mert odáig esetleg már nem jutunk, hanem a tökür által sugárzott hő. Ezért kesztyű vagy árnyékolás javasolt, ha keverni, kóstolni, vagy az edényt mozgatni kell !

Mikor lesz saját naptűzhelyed ?


A naptűzhelyet magad is megcsinálhatod. Egyszerű anyagokból készül, a szerszámigénye sem különleges.
Ha nem szoktál barkácsolni, akkor biztosan találsz egy asztalost, aki a képek alapján megcsinálja. Figyelem, a tükör nem sík ! A parabola alak lenne az ideális, de ha lapos "V" alakja van, mint a második képen látható, az is jobb, mint a sík.
Készen is megvásárolhatod: https://www.facebook.com/HansioSolarOvens
Az utóbbi esetben a beszélgetés során biztosan szóba jön más téma is. Az ötletgazdáktól egy életre szóló szemléletváltást lehet  tanulni a kertészkedéssel kapcsolatban.
<< Vissza    Linkek az önellátásról >>