Vákumcsöves napkollektor
Vákumcsöves napkollektor

Ha már van napkollektor, legyen hatékonyabb!Szerelési praktikák

Az ördög a részletekben van. Ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudjuk venni a napkollektorból, megfelelően kell csatlakoztatni a meglévő eszközökhöz. És meg kell tanulni a lehetőségeit, valamint a kezelését. Nem kötelező, lehet úgy használni, hogy semmi újat nem vállalunk, de ha mégis, akkor hamarabb megtérül a beruházás, illetve több lesz a megtakarítás.

Hőcserélős villanybojlerEz egy villanybojler, de van benne egy hőcserélő spirál, ami a fűtési rendszerre van rákötve.
A kazán szempontjából ez olyan, mint ha egy radiátor lenne.
A fűtési szezonban így a meleg víz előállítása olcsóbb, mint villamos árammal.Napos időben a napkollektor egy másik, ugyan ilyen tartálynak a vizét melegíti, ugyan csak egy hőcserélő spirálon keresztül. A tartályban a vezetékes víz van, a hőcserélőben fagyálló kering.
A tartályból a felmelegített víz a melegvizes hálózatba kerül, ha a nyíl alatti golyós csap nyitott állapotban van.
Ha a napkollektor által melegített tartályban nincs annyi meleg víz, hogy a sötét nyíllal jelzett csap nyitott állása mellett közvetlenül felhasználhassuk, akkor ezt a csapot el kell zárni, és így a hideg (vagy langyos) víz a bojlerben lévő meleg vizet tolja a meleg vizes csőrendszerbe.
Ha nem sütött eleget a Nap és be kell kapcsolni a villanybojlert, akkor is általában melegebb víz folyik a bojlerbe, mint amilyen a vezetékes víz lenne.
A bojlerben vagy azért van meleg víz, mert fűtési szezon van, és a kazán melegíti a vizét a hőcserélőn keresztül, vagy ha nem kell fűteni, de a napsütés kevés volt, akkor a villanybojler a normál üzemmódban dolgozott. Ez utóbbi az átmeneti időszakokra jellemző, 1-2 hétig.Nyáron, amikor bőven van meleg víz, érdemes azért előrelátónak lenni és készülni a borult időre azzal, hogy a bojlert nem hagyjuk ki a használatból. A napkollektoros tartályból érkező meleg vizet átjáratjuk a bojleren is, így nem csak a tartály vize lesz meleg, hanem a bojleré is. Jobb eséllyel lehet így átvészelni a felhős napokat.
Ez úgy történik, hogy ......Solar tartály meleg vízének keverése a bojlerhez
......  ha a sötét nyíllal jelzett golyós csap köztes állásban van, akkor a napkollektoros tartályból érkező meleg víz egy része egyenesen tovább jut. A többi viszont a bojlerbe kényszerül. Az arány a golyós csap állásától függ. Mivel a bojlerbe meleg víz megy, átmelegszik benne a víz pár napi használat után. (Ebben a feltöltési időszakban pl zujanyozáskor nem kell kapkodni, mert hűl a víz. Inkább ahogy folyatjuk a vizet, az egyre melegebb.

<< Vissza    Linkek az önellátásról >>