Vákumcsöves napkollektor
Vákumcsöves napkollektor

Napkollektor megoldások házilag,
egyszerű, olcsó alapanyagokból

Meleg víz napkollektorral. Rezsicsökkentés a napkollektorral.
Pénzügyi egyensúly

A napkollektor, mint befektetésA napkollektoros beruházásra úgy kell tekintünk mint ha egy vállalkozás lenne, és ezt meg kell versenyeztetni egy másik vállalkozással, ami egy pénzügyi vállalkozás.
Ha nincsen napkollektoros beruházás és a pénz megmarad, akkor az lekötésben, kötvényben, részvényben vagy bármi más pénz ügyletben dolgozik. Az önellátásban a passzív jövedelmek közül ez is egy fontos kategória, ez a tőkejövedelem. Ha ez a jövedelem a napkollektor várható élettartama alatt több, mint a napkollektoros vállalkozás eredménye, akkor nem kell napkollektor. Amennyiben csak a számokat nézzük. A számokat azonban átírhatja a környezetvédelmi tudatosság, a függetlenség megteremtése a nagy rendszerektől, kényelem vagy akár az ingatlan pozícionálása is.

A döntésnél elsőként a két pénzügyi eredményt kell tisztázni, így jól látszik, hogy mibe kerül eltérni a számoktól valami miatt.
A pénzügyi bevételtermelés eredménye: a tőkejövedelem - adózás utáni része.
A napkollektoros eredmény: az évek alatti megtakarítás (ami nem adózik), plusz az élettartam végén meglévő, még használható elemek értéke. Ebből kell levonni a beruházási, valamint az esetleges karbantartási költségeket. A különbözet az eredmény, ezt kell viszonyítani a beruházási összeghez.
A futamidő mindkét esetben a napkollektor várható élettartama.
A legjobb arányú megtérülést a villanybojler kiváltásával lehet elérni.

A megtérülés nem az, hogy mikor hozott annyit, mint amibe került. Hiszen ha ez pl 3 év múlva lesz, akkor még csak nullán állunk, a mínuszból feljöttünk nullára. Ez még nem rezsicsökkentés. Még csak innen kezdődik az izgalmas rész, a tényleges bevétel termelés. ( illetve kiadáscsökkentés )
Ez most már aranytojást tojó tyúk, de csak addig, amíg az élettartam engedi. Ekkor kell összeadni az összes kiadást, az összes eredményt.
Ekkor egy új befektetés kezdődik, de valamivel jobb feltételekkel, mert a következő ciklushoz nem valószínű, hogy mindent elölről kell kezdeni, lesznek felhasználható alkatrészek. A második ciklus jobb feltételekkel indul.

Megtérülés helyett: megéri
A napkollektor gazdaságosságának megítélésére egy könnyebb számítás is van. Nem foglalkozunk a megtérülési számításokkal, hanem helyette csak azt kell vizsgálni, hogy a napkollektorra szánt pénz hol gyarapodna, mennyi lenne ott az éves hozama az adók levonása után. Ha a napkollektor tartósan többet takarít meg, mint amennyit a bekerülési ára tudna hozamként termelni egy befektetési számlán, akkor - "megéri" belefogni.

Ma már nagyon profi technológia alakult ki a napkollektoros szakmában. Stabilan működnek télen - nyáron, a vákumszigetelés miatt nem számít a hideg, a szél, csak sössön a Nap, és ezt nagyon jó hatásfokkal tudják hasznosítani.
Ennek persze ára van. Sok a gépészeti megoldás, sok a munkadíj.

Napkollektort házilag is lehet építeni, egyszerű, elérhető anyagokból. Természetesen nem lesz olyan profi, lehet, hogy télen nem is tud termelni meleg vizet és az átmeneti idők is lerövidülnek. Viszont 3-4 hónapig mégiscsak használható, és mivel akár pár ezer ft-ból ki lehet hozni, már az első nyarat is pozitív egyenleggel lehet zárni.
Évekig gyűjteni a pénzt a tökéletesre, lehet, hogy többe kerül, mint azonnal elindulni egy nem tökéletes, de nagyon olcsó, házilag épített napkollektor megoldással.


Mire használható a napkollektor ?

Napkolektor felhasználásaMozdony hajtására még nem ....
És radiátoros fűtésnél
sem érdemes általában napkollektorban gondolkodni. Túl sok napkollektor kell ahhoz, hogy a téli gyenge és rövid napsütésből elegendő meleget tudjon csinálni. A fűtési szezonon kívül pedig holt tőke áll a rendszerben, hacsak nincs egy olyan meleg víz felhasználás, ami ilyenkor is dolgoztatja a napkollektorokat.
Nem csak a megtérülés a probléma, hanem a radiátoros fűtés hőmérséklet igénye. A radiátoros fűtés min. 50 fokos vizet kíván, ez pedig télen nagy kihívás lehet a napkollektornak, pláne érdemleges időn keresztül.
Ez még akkor is gond, ha a radiátorba nem a napkollektorból irányítjuk a meleg vizet, hanem annak a már lehűlt, visszatérő ágához keverjük hozzá. (így lesz a kazánnak kevesebb dolga az újramelegítéskor. )
Az alacsony hőmérsékletű fűtőközeggel működő fűtéseknél már sokkal gazdaságosabb megoldást lehet kihozni.
Egy példa: A napkollektor pl. 45° -os víz előállítására képes. Ez már kiváló, a használati meleg víz kategóriában. A radiátorok visszatérő ága viszont nagyjából itt kezdődik. Semmit sem tudunk kezdeni ezzel a meleggel a fűtés szempontjából. Padlófűtés esetén viszont ez akár még az előremenő ágban is jó lenne.
A hőszivattyú számára viszont már a 20° -os víz is főnyeremény, mert azt az ennél hidegebb közegre tervezték. Ilyen hőmérsékletű víz előállításához már nem kell telerakni a tetőt napkollektorokkal. Így a hőszivattyú a napkollektorral nagyon gazdaságos párosítás.  Nagyszerű hármas a napkollektor - hőszivattyú -  padlófűtés. Még nagyszerűbb, ha a fűtési időszakon kívül is lehet hasznosítani a napkollektorokat, így a fűtés nélküli időszakban egy másik ág is életbe lép: napkollektor - Stirling motor.
Nagyszerű, de igazából mégsem az. Sok gépészet, sok áram, sok pénz, sok környezetszennyezés.
Sokkal egyszerűbb a szalmabálaház.
A Stirling motor a melegből csinál mozgási energiát. Ez a külső égésű motor, mert az égés, vagy a meleg képződése valahol a Stirling motoron kívül már megtörtént. Ami az autókban van, az meg a belső égésű motor, mert az égés a motor belsejében történik.
A Stirling motor jó példa arra, hogy a fogyasztási hajsza érdekében, aminek a célja a profit, hogyan nyomjuk el az egyszerű megoldásokat, hiszen abban kevesebb a haszonlehetőség.
Stirling motort egy középfokú gépész tudással házilag is lehet építeni, mert ide nem kell csúcstechnológia. Ezért talán érthetetlen, hogy még megvalósításra vár az az ötlet, ami napkollektor - Stirling motor - generátor felhasználásával termel áramot.
Ezzel a megoldással új értelmet nyer a napkollektoros fűtés, mert a szezon után felszabaduló napkollektorok mégsem állnak, hanem a melegvíz termelésükkel Stirling motort hajtanák, amik tehát áramot termelnének.
Ezzel a módszerrel az 1m² felület a több áramot ad, mint a mai legjobb napelemek, mert a rendszer hatásfoka magasabb lehet, mint a napelemeké.
Ha elkészülne egy ilyen modell, akár csak részleteiben is, szívesen adnék neki bemutatkozási lehetőséget.
Napkollektor megoldások

Biztosan lesz olyan, aki gagyinak gondolja a az alábbiakat. Nem is profi, valóban. Nem is ez a cél, hanem hogy ötletet adjon olyanoknak, akiknek akár nincsen sok pénzük, de szeretnek barkácsolni és nem akarják ölbe tett kézzel nézni a magas rezsit és a profi megoldásoknak a magas árait.


Feketére festett hordó.

Nem kell lebecsülni, még akkor sem, ha csak a klasszikus felhasználásra fogjuk be, a zuhanyozásra.
Ha a hordó a tetőn van, akkor - kinek milyenek a lehetőségei - át lehet a meleg víz vételét állítani a hordósra, így már lehet vele mosogatni is.
Az automata mosógépek ma már sajnos nem keverik ki maguknak a megfelelő hőmérsékletű vizet, hanem csak hideget kérnek, azt melegítik. Nyomás nélkül pedig nem is tudnak vizet venni. Itt annyit lehet tenni, hogy az első, meleg feltöltést a nyitott ajtaján keresztül a hordóból kapja, ennyivel kevesebb áramot fogyaszt.

Ha a hordó be van csomagolva fóliába, úgy, mint ha egy nagy szaloncukor lenne, de távtartók azért egy kis légréssel eltartják a fóliát a hordótól, akkor a hatékonyság érezhetően megnő. Melegebb lesz a víz, hosszabb lesz a szezon. Az ugyanilyen elven működő légkollektornál 20° emelkedést jelentett a fólia.

    Még jobb a hatásfok és szebb is lesz, ha a csomagolás polikarbonátból készül.
Üregkamrás polikarbonát lemez Polikarbonát lemez

Polikarbonát lemez .......
..... és egy felhasználása


Az üregkamrás polikarbonátlemez borítással már arra is alkalmas, hogy egy nyomásálló tartály esetén, a hűvösebb időkben a  napkollektor előmelegített vizet adjon a további vízmelegítőnek. Egész addig, míg a levegő hőmérséklete éjszaka sem sokkal hidegebb, mint a házba bejövő víz hőmérséklete. Fagy előtt ezt viszont vízteleníteni kell.
A hordós napkollektor nem csak a vízmelegítés energiaigényének az árába segít be, hanem sokszor a vízdíjba is, ha a töltése a kútról történik.

Csőkígyó

KPE cső
Spirál KPE  csőből, napkollektorhoz
A vízszereléskor használatos, egy tekercses kiszerelésű fekete műanyag cső ( KPE cső), amit fel lehet használni a napkollektor készítéshez. Azonnal használható, csak rá kell csatlakoztatni egy vízforrásra, és a nyári napon pár perc és meleg benne a víz.
Azért így jobb...
Ha a tekercs spirálba vannak rendezve, akkor máris van egy egyszerű, mégis  hatékony napkollektor.
Olcsó napkollektoros zuhanyzó, házilag.

A cső egyik vége a kerti csapra csatlakozik,
 a másikon jön a  meleg víz
Olcsó napkollektor házilag

Ha ez a spirál kap egy fólia takarást, a hátoldalára pedig egy hőszigetelést, akkor úgy, mit a hordónál, itt is megjavulnak a paraméterek. Tavasztól őszig besegít a rezsicsökkentésbe.

A hordós napkollektorhoz képest ez hamar átmelegszik és magasabb hőmérsékletet tud elérni, viszont hamar kihűl.

Télen fagymentes helyre kell vinni a tekercset, mert a viztől nehéz megszabadítani a spirált. Egyszerűbb, mindenestől bevinni valahova.

Jó lenne a két megoldás előnyeit egyesíteni !
Ha ez a spirál kap egy fólia takarást, a hátoldalára pedig egy hőszigetelést, akkor úgy, mit a hordónál, itt is megjavulnak a paraméterek. Tavasztól őszig besegít a rezsicsökkentésbe.
A hordós napkollektorhoz képest ez hamar átmelegszik és magasabb hőmérsékletet tud elérni, viszont hamar kihűl.
Télen fagymentes helyre kell vinni a tekercset, mert a viztől nehéz megszabadítani a spirált. Egyszerűbb, mindenestől bevinni valahova.

Jó lenne a két megoldás előnyeit egyesíteni !


Tartály + csőspirál

Olcsó, de hatékony napkollektor házilag.A tartályos megoldás tehát lassan melegszik, nem lesz nagyon meleg a víz, de akkor is ad még meleget, ha nem süt már a Nap.
A csőspirál gyorsan felmelegszik, magasabb hőmérsékletre, mint a tartály, de amint nincsen Nap, nem ad meleget.

A két elemet összekapcsolva, átlagolódnak a tulajdonságok. Magasabb lesz a tartályban a víz hőmérséklete, gyorsabb ütemben is emelkedik, és megmarad az, hogy ha már nem süt a Nap, egy darabig még ad a tartály meleg vizet.

Szigeteléssel, fólia, vagy üvegtakarással itt is tovább javítható a hatékonyság.Az alábbi linken részletes leírás található erről.
http://bojlerkollektor.blog.hu/Pillekollektor

Vagyis KPE cső + műanyag palack

A fekete cső hőszigetelését egy másik, tőle nagyobb átmérőjű cső is adhatja, ami átlátszó. Erre nagyon megfelelőek az ásványvizes palackok, kis átalakítás után. Ezt ki lehet egészíteni féloldalas alufóliás borítással, ami arra jó, hogy a KPE csőhöz képest szélesebb területről gyűjti össze a sugárzást, majd a csőre irányítja. Ez már egy igazán hatékony napkollektor, fagyállós és hőcserélős kivitelben téli üzemeltetésre is alkalmas. A méretektől, kivitelezéstől függően nem kell mindig meleg vizet várni tőle, az is eredmény, ha a téli bejövő pár fokos vízből langyosat csinál.
A KPE cső helyett vascső is lehet, ez biztonságosabbá teszi a nyári üzemeltetést áramszünet, vagy szivárgás esetén, amikor nem működik a keringés.

Pillekollektor - napkollektor
A pillekollektor elkészítésében itt találsz segítséget: http://pilleenergia.blog.hu/


Hőtároló tartály
Ez lényegében ugyan az, mint az a bizonyos fekete hordó, csak pár százezer ft-tal drágább :-(
Ha egész évben akrunk meleg vizet, akkor jobb az energetikai mérleg, ha a tartály már nem a napon van, hanem bent, és ott még szigetelve is van.
Az is feladata, hogy hőcserélőként működjön. El kell választani egymástól a fagyállós napkollektor kört és a tiszta vizet, amit melegíteni kell majd. A két kört viszont össze is kell hozni, hogy a napkollektoros meleg kör átadhassa a hőt a használati melegvíz körnek. Ezt oldja meg a hőcserélős tartály, a benne levő csőtekercsekkel.
Akár több tekercs is van benne, mert a kazán is idedolgozhat, hőtárolás céljából.
Ennek az a vége, hogy rengeteg vas, sok pénz.
Ráadásul sokszor fűtőbetét is van bennük, mondván, ha nem sütött a Nap, akkor is kell meleg víz.
Természetesen a hőtároló (szolár) tartályt is ki lehet váltani házi megoldásokkal. A használati értéke nem sokkal marad el a gyáritól, az ára viszont igen.

A kazános kört most kihagyva, a tartály lehet megint egy vízzel töltött hordó, ami kezdetben nyitott. Amikor minden kész, akkor pedig minden oldalán szigetelt. Két csőtekercs van benne. Egyik a napkollektor kör, ez van alul, a másik a melegítendő víz köre. A hordóban lévő víz szerepe a hőátadás és a hőtárolás. A használati meleg víz körében lévő csőkígyónak nyomásállónak kell lenni, a kollektor körében a nyitott rendszer miatt "mezei" is lehet, pl slag.. A kollektor körben, ha nyitott a rendszer, nem tud kialakulni túlnyomás és a tágulási tartályt is egyszerűbb így megoldani.
A tartálykérdésre kiváló kiindulás egy kiselejtezett bojler. Ez már szigetelt és még nyomásálló is. Mivel nyomásálló, csak egy csőtekercs kell bele, a napkollektor köre, amit pár méter rézcsőből szépen meg lehet oldani. Ezt készen is lehet kapni, rá kell majd keresni a neten.

Hőmérséklet szabályozás
Látszólag egyszerű. Ha elég meleg a víz, akkor induljon el a keringető szivattyú. Ezt egy egyszerű termosztát meg is tudná oldani. De ezzel az lenne a baj, hogy olyan esetekben is menne a szivattyú, amikor valóban meleg a víz a kollektorban, de a tartályban melegebb. Pl. reggel lehet ilyen.
Ezért olyan termosztát féle kellene, ami azt figyeli, hogy  a  kollektorban lévő  víz, melegebb-e, legalább pár fokkal, mint a tartályban.  Ennek a neve, hőfok különbség kapcsoló. Ez fogja kiváltani azt a gyári vezérlőt, ami bár sokat tud, sokba kerül.
Az egyszerűbbek pár ezer ft-ba kerülnek. Doboz nélküli, összeszerelt vagy KIT állapotú elektronikát kell elképzelni. LED-es visszajelzésekből lehet tudni, mi történik éppen.  A kalibrálással kicsit bajlódni kell az elején, de ha kész, akkor már nincsen vele gond. A digitális 10e ft körüli. Ezek pontosabbak, bár nincsen szükség a tized fokra. A beállításuk könnyebb, ha már tudod, mikor mit kell rajta nyomkodni .....
Beszerezhetőek az ismert online licites piacokon, vagy az elektronikai fórumokon biztosan találsz olyat, aki megcsinálja. Így keress pl. : hőmérséklet, vagy hőfok különbség kapcsoló, szolár vezérlő, napkollektoros vezérlő.

Használati praktikák
Az ördög a részletekben van. Ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudjuk venni a napkollektorból, megfelelően kell csatlakoztatni a meglévő eszközökhöz. És meg kell tanulni a lehetőségeit, valamint a kezelését. Nem kötelező, lehet úgy használni, hogy semmi újat nem vállalunk, de mégis, akkor hamarabb megtérül a beruházás, illetve több lesz a megtakarítás.
Tovább >>

<< Vissza    Linkek az önellátásról >>