Faelgázosító kazán


Faelgázosító kazán.

Kényelmesebb és sokkal takarékosabb.

A faégázosító kazánt utólag is megéri beszerelni.

Mi az a faelgázosító kazán ?

Majdem egy normális kazán ... annyiban más, hogy a levegő áramlása  bonyolultabb.  A  lényeg, hogy  az  égés  környezetében felszabaduló
éghető gázok, nem tudnak megszökni a kéményen keresztül, hanem azok is elégnek. Nem is akár hogyan, az 1500C° -os lángcsóva még nem is számít különlegesnek. Ez, meg még néhány ötletes megoldás annyira meg tudja emelni a faelgázosító kazán hatásfokát, hogy akár fele tüzelőanyag is elég, ugyanannyi meleghez. És ez a lényeg. Kevesebb fa, azaz kevesebb pénz, favágás, hamuzás és kevesebb környezeti ártalom.

Mik az előnyei az ilyen kazánoknak ?

A legfontosabb a lényegesen olcsóbb üzemeltetés.
Kényelmesebb is, ritkábban kell tenni a tűzre
Automatizált az égés, kevésbé kell figyelni a kazánra
A hagyományos kazánokhoz képest esetleg rövidebbre kell vágni a fát, viszont nem kell annyira felhasogatni. Felesleges a göcsörtös darabokkal bírkózni.
Tökéletesebb az égés, ezért kevesebb hamu keletkezik és kevesebb káros anyag is.
A kazánban és a füstjáratokban is kevesebb a lerakódás, ritkán kell tisztítani.

Mikorra térül meg ?

Mihez képest ? Ha gázkazánt fog kiváltani, akkor durván fele annyi lesz a fűtésköltség. Sokkal több munkát fog adni, hisz a tüzelőanyagot rendezni kell.
Ha vegyeskazán helyett lesz, akkor ahhoz képest sok munka felszabadul, kényelmesebb az üzemeltetés. A költségek harmadrészét lehet megtakarítani, de ez azért bizonytalan becslés, mert nem tudjuk pontosan, mit mihez mérünk.
A faelgázosító kazánban fűrészport, kötegelt újságpapírt is el lehet tüzelni, sokkal kevesebbet kell közben a mozgatással besegíteni. Gallyakat, szalmát is bele lehet erőltetni, mivel  tágas a  bejárata.
A megtérülésben ezek is szempontok  lehetnek.

Mennyibe kerül ?

A legolcsóbb árat 2013 elején keresgélve egy hazai gyártónál találtam, 250e ft, ami egy átlag méretű családi házat tud kiszolgálni. Ez csak a kazán, van még néhány kötelező és választható tartozék, ami akár még ugyanennyi is lehet. Extrákat a faelgázosító kazán is tartalmazhat, ez tovább növeli az árat, illetve nagyobb feladatra, nagyobb kazán kell.
Így hamar kijön egy olyan összeg, ami nincs. Vagy ha van, 6-10 év a megtérülés. Ami nem olyan rossz.

Hogyan lehet olcsóbb ?

A családi házakba általában 20-30 kw teljesítményű kazánok szoktak kerülni. Inkább több legyen, mint kevesebb alapon. Mi történne, ha mégis inkább egy kicsivel kisebb kazánt választanánk ? Azokon a napokon, amikor nagyon hideg van, hűvösebb lenne a lakás. Ez évente pár nap, néha ennyi sem. Sokszor ez áthidalható egy kiegészítő fűtéssel. Cserében olcsóbb a kisebb kazán, több típusnál pedig optimálisabb az üzemelés. (nem egy nagy kazán megy félgőzzel )
A faelgázosító kazánnál fokozottan fontos mérlegelni, hogy inkább egy kicsivel kisebb legyen a szükségesnél, vagy ne. Ha az alább következő mérlegelési szempontok lehetővé teszik, akkor jelentős megtakarítás érhető el a kisebb kazánnal.

Előbb a puffertartály szerepéről.
Ha több a meleg, mint kellett volna, akkor nem az ablakot kell kinyitni, hanem egy automatika ide irányítja a meleget. Ha már elfogyott a tüzelőanyag, akkor pedig innen irányítja a lakásba. Egy tele kazán a legkisebbeket véve, 3-4 órán keresztül ég le. Ez után még a tartályból is jön meleg, pl 1 órán át. A méretétől függően.

Ha nagy a kazán teljesítménye a házhoz képest, akkor mindenképpen kell a puffertartály. Ez nagyobb beruházás, viszont az este megrakott kazán tovább ad meleget, jobb idő van reggel és a leghidegebb néhány napot is bírja a kazán. A legoptimálisabb tartományban működhet, hisz a többlet meleget felveszi a puffertartály.
Ha a ház szigeteltsége elfogadható, akkor pláne igaz, de ha nem tökéletes a szigeteltség, akkor is igaz lehet, hogy a plusz egy órán nem olyan sok múlik. Inkább puffertartály nélkül is működhetne egy kisebb kazán. Legtöbbször így a kisebb kazán közel van a csúcsrajáráshoz, de pont ezt szereti.

Ha nincsen puffertartály, akkor nem kell motoros váltószelep, vezérlőelektronika, kevesebb a szerelvény, a munkadíj, több hely marad, elég egy szivattyú is.
Ha van már más fűtés is a házban, akkor főleg megfelel a kisebb kazán. Ha gázkazánt vált ki, akkor meg lehet hagyni a gázfűtést tartaléknak, vagy rásegítőnek a szélső napokra.

A puffertartály nélküli kiépítéssel lehet, hogy időnként túlfűtjűk a lakást. Lehet, hogy reggelre hidegebb lesz. Lehet, hogy a néhány szélsőségesen hideg napon, pótfűtés kell. De fele pénzbe kerül.
Az extrák és a puffrtartályos kivitel ad néhány %-os hatásfokjavulást, több kényelmet, jelentős plusz költségért. Érdemes megfontolni, főleg az alsóbb teljesítménysávban, hogy arányos-e a  plusz beruházás az előnyökkel és a pillanatnyi anyagi helyzettel.

A kisteljesítményű kazánok még "fapadosak", ezeken nincsenek extrák. Néhány %-al rosszabb is a hatásfokuk. Így is hálás dolog ilyen kazánnal fűteni !

Érdemes beépíteni az utólagos bővítést megkönnyítő szerelvényeket.
A teljesítményüket is lehet utólag  valamelyest növelni (akár 20%), szinte bármivel, ami egy kicsit is befújja a levegőt a beszívó nyíláson.

A tökéletes megoldásért kár halogatni a döntést. Ha először csak az alap kivitel készül el, és ez működik pár évig ( lehet később bőviteni ), ez több megtakarítást hoz, mint rögtön a gazdaságosab kivitel, amire várva a régi rendszer működik még.

Jól szigetelt ház esetén, főleg, ha van kiegészítő fűtési lehetőség is, 10-enként 1kw kazánteljesítmény igénnyel lehet számolni.

Végső tanács tehát nincs, a fentiek mérlegelésével kell kiválasztani a megfelelő kazánt.


<< Vissza                   Linkek az önellátásról  >>