Energiamegtakarítás. Energiatermelés otthon. Energetikai önellátás.


Energia önellátás

Egy kis besegítés a fűtésbe ? Vagy teljes energiafüggetlenség ?

Esetleg rendszeres bevétel a csodafával ?Először is szigetelés !

Lyukas vödörbe nem érdemes vizet hordani. Egyszer kell jól megcsinálni, ami hosszú időn keresztül megállítja a pénzkidobást, ezzel együtt a függőséget. A szigetelési költség egyszeri kiadás, a megtakarítás rendszeres, hosszabbtávon.
A beruhás megtérülését nem csak pénzügyi mérleggel kell értékelni, hanem legalább ilyen fontos a teher nélküli jobb lelkiállapot, és a megmaradó, esetleg gyarapodó pénzzel elérhető cselekvőképesség. Ami akár finanszírozhatja a következő lépését a függetlenedésnek.
Sajnos a pénztől való függetlenedéshez először pénz kell, de el lehet kezdeni kicsiben is. Érdemes mielőbb elzárni azokat a csapokat, amin kifolyik a pénz.

Utólagos szigetelés
A neten erre rengeteg lehetőséget lehet találni. Sajnos a ma használatos szigetelési technológia drága, ráadásul nem biztos, hogy az előállításához, helyszínre szállításához szükséges környezeti ártalmak kisebbek, mint az élettartamuk során elért környezeti szennyezés csökkentés.
Utólagosan szigetelni szalmabálával is lehet. Nagyon sok előnyös tulajdonsága van !
Számolni kell, hogy megéri-e. Az északi fal, ahol kevés az ablak, mindenképpen esélyes. Az is eredmény, ha csak ez készül el.

Ablakszigetelés
Ha átszellőzik a lakás az ablakréseken, akkor nehéz meleget csinálni. De szerencsére 1-2 ezer forintból, és pár óra saját munkával olyan tökéletesen meg lehet oldani az ablakrések szigeteltségét, hogy a tesztelésre használt gyertya lángja meg se rezzen.
Az ablaküvegek is sok felesleges fűtésért felelnek, de ennek a csökkentésére is van egy jóval barátságosabb lehetőség, mint a teljes nyílászárócsere.
Légkollektor

A legolcsóbb, napenergiát hasznosító napkollektor féle. Ez nem vizet melegít, hanem levegőt. Olyan, mint a sörkollektor, de egy kicsit más a szerkezete. Ez egy lemezes légkollektor.
A légkollektorok alkalmassá tehetők fűtésre, hűtésre, szellőztetésre, páramentesítésre, aszalásra. Sok hulladékot, maradékot fel lehet használni a házilagos megépítéséhez.Faelgázosító kazán.
A központi kazános fűtések sok gépészetet, - és mivel legtöbbször nem gravitációs rendszerek - a szivattyú miatt még áramot is kívánnak. Építkezés előtt még le lehet mondani róla, de ha ez már adottság, akkor a kazán hatásfokán lehet még spórolni. A hagyományos kazánok sok olyan gázt kiengednek a kéményen, ami még éghető lett volna. A faelgázosító kazánok ezt is elégetik, ezért sokkal jobb hatásfokkal dolgoznak és a kezelésük is kényelmesebb.
Számolni kell, kinél hogyan térül meg !

Levegő előmelegítő - kazánhoz
A kazánok általában sok hőt veszítenek, sok helyen fűtik feleslegesen a környezetüket. Lehet csökkenteni ezt a veszteséget, egy részét pedig még vissza is lehet vezetni a levegőbeszívó nyíláshoz. Ezt a kazán az intenzívebb égéssel hálálja meg.
Levegő előmelegítés, kazánhoz >>

Császárfa
Igazi társ az önellátásban. Többfunkciós, nagyon kedvező adottságokkal. Négy évente vágásérett !
Első olvasásra olyan, mint ha egy meséből jött volna. Érdemes megismerkedni vele, mert nem csak az önellátásra alkalmas, hanem bevételt, megélhetést is tud adni.

Hővisszanyerős szellőztetés
Kész van már a nyílászárők légszigetelése ? Az jó. Akkor most már nem megy ki a meleg, de az  a baj, hogy nem jön be a friss levegő. Kinyithatjuk az ablakot, de akkor a hideg is bejön. Emmiatt viszont el szokott maradni az ablaknyitás. Már csak azért is, mert bentről egy darabig nem vesszük észre, hogy már rossz a levegő. Alattomosan jönnek a tünetek, nem látni pontosan az összefüggést, miért nyűgösek a felnőttek, aluszékony a gyerek, vagy miért forgolódós az alvás.


Napkollektor
A napkollektor meleg vizet csinál. Kint süt a nap, bent meg megy a villanybojler ?
Brrrrr .....
Egy napkollektoros melegvízkészítő rendszert kiépíteni, már 300e ft- ból is lehet ...
Brrrr......
Nem lehetne sokkal olcsóbban ? Mi a minimum ?

Naptűzhely
Ez egy napcsapda. A nap besüt egy üvegkalitkába, felmelegíti az ott elhelyezett edényt az étellel, a szigetelések miatt annyira, hogy akár 150 fok is leht odabent.
A meleg szabályozható, és a kiadások is, mert ezért a főzésért és sütésért nem kell már fizetni.

Napelemek
Az áram, a kényelem egyik legfontosabb kelléke. Fontos ezért, hogy az önellátás  ezen a területen is megvalósuljon.  De ez egy kellemetlen terület, mert egy akkora rendszert kiépíteni, ami ellátja a háztartást az sokba kerül.
Szerencsére van megoldás, a szokásos profi megoldásokkal lehet ellátni az otthoni áramigényt, de lényegesen olcsóbban, mint ahogyan elsőre tűnik.


Spórolj gázt !
Főleg gázkazános fűtésnél érdemes beszerezni a fogyasztáscsökkentő mágnest. Egyszer kell megvenni, és mivel nincsen minek elromolnia, egy életen át pénzt spórol. A beszerelése csak pár perc, és méréssel azonnal értékelhető, hogy 
hány %-ot lehet nyerni.  Ha esetleg ez nem meggyőző, akkor vissza lehet küldeni.

Stirling motor
Ez a motor a hőenergiát alakítja át mozgási energiává. Ha generátort teszünk rá, akkor áramot termel. A kazán fűt, közben a Stirling motor áramot ad. Vagy süt a Nap, van áram.
Stirling motort házilag is lehet építeni, akár a háztartásban fellelhető anyagokból is. Ez még persze csak a kezdőlépés, de pl letettt kismotorból már lehet számítani eredményre.


Folytasd a sort !
Ha van olyan ötleted, akkor kérlek szólj !
Van olyan terméked, ami ide illik ? Mutassuk be akár céges megjelenéssel is  !

Levélcím: onellatas.hu#postafiok.hu
     << Vissza                 Linkek az önellátásról >>