Császárfa, épületfa, tűzifa, takarmány, mézelő virág

Császárfa, a csodafa.

Az önellátásod sokoldalú segítsége, sőt, keress pénzt a császárfával !

Elolvasod - és nem fogod elhinni !
A császárfa 3-6 vágásig után újra kihajt.A császárfa a vágásérettségét 3-4 év alatt is eléri.
Évenként 5cm törzsátmérő gyarapodással lehet számolni. A 4 éves kori 20 cm-es törzsátmérő már sokmindenre alkalmassá teszi.
Ezt a növekedési ütemet a következő 4 évre is tartja. A tömegnövekedés exponenciális, a 2x akkora átmérő méterenként, 4x akkora tömegű fát jelent.  A vágás után újra kihajt és ugyanilyen intenzitással fejlődik. A 3-6 vágás után kell újra telepíteni.
Tehát négy évente vágásérett. Nyolc évesen már 40 cm a törzsátmérő.

A császárfa, kiváló tűzifa.
Ha 8 éves ciklusban történik a vágás, akkor egy fa, kb 0,8-1 m³ tűzifát ad. Ha pl évente 15 m³ a tűzifa igény, akkor a folyamatos önellátáshoz 8x15 db császárfát kell ültetni. A valóságban ennél kevesebb, mert a császárfa fűtőértéke kb másfélszer annyi, mint az akácfáé. Ezért az éves tűzifa mennyiséget már 10 fa is megadja.  Évente 10 császárfa ültetésével folyamatos az ellátás. A területigénye sem nagy, mert 3x4 méteres elrendezéssel a 80 db fa elfér kb 30x50 méteres területen.A császárfa ideális épületfának !A császárfa ideális épületfának, bútorfának.

Minden fának lehet alakítani a lombkoronáját. Az első 2 évben, a megfelelő metszés hatására, a császárfa törzse egyenes, elágazásmentes, csak a tetején van egy kis lombkorona. Vagyis így nincsen benne "péterszeg", göcsört. Egyenletes, szép első osztályú fűrészárut lehet belőle készíteni.
A gyulladási hőmérséklete magasabb, mint a megszokott fáké, 400 fok körül van. Ez tűzvédelmi szempontból kedvező, hiszen nehezebben gyullad meg.
A terhelési tulajdonságai kiválóak, az ismert keményfákkal összemérhető. Ugyanakkor nagyon könnyű, ezt érdemes majd megfigyelni az alábbi videon. ( csak pár pillanatra látszik, milyen könnyú megemelni egy méretes darabot)
A császárfa rugalmassága is jobb,  mint az ismert keményfáké.
A császárfa és az otthonunk
A szalmabálaházunknak tökéletes segítője. A szükséges épületfát akár 3 év alatt meg lehet termelni, ami szárítás után felhasználható a szalmaház vázszerkezetéhez, belsőépítészetéhez. Ehhez kell persze előrelátás, szervezés, de végül nagyon olcsón lehet építeni egy energiatakarékos új otthont. A bálák nem drágák, a faanyagot nagyrészt még fűrészáruként sem kell feldolgozni, a falak vakolásának az alapanyaga a kiásott ciszterna, vagy a kerti tó, amikben majd az esővíz lesz. Szinte kész a ház, és az alapanyagok helyben termelődtek. A tetőfedés hiányzik még, de a császárfából fa zsindely is készíthető. Erre nincsen még tapasztalat, de a hagyományos fa zsindely sokáig volt használatos a múltban. A belső burkolat egy része is készülhet a saját termelésű császárfából, hajópadló és lambéria formájában. Ha ez is kész, akkor pedig nagyon szép bútorok készülhetnek még belőle.
Egyszerű a ház gépészete is. Klíma nem kell, a fűtést is megoldja egy központi cserépkályha. Évente csak 1-2 m³ fára van szükség. Vagyis 8 éven keresztül évente 1-2 császárfa csemetét kell ültetni (az első években kicsit többet) és megvan a téli tüzelő.
Ráadásként nagyon jól támogatja a talajerőutánpótlást és a méhészkedést.A császárfa virágaA császárfa a méhészek kedvence
Lehetne, ha ismernék, elterjedt lenne, de 2014-ben még nem az.
Áprilisban virágzik, az akác előtt. Ez biztonságot ad, kevésbé van kiszolgáltatva a méhész az időjárásnak. Az akáchoz hasonló, nagyon jó minőségű mézet készítenek belőle a méhek. Hektáronként 700-1000 kg méz várható.
Méhészeti célú telepítéskor nincsen szükség korona alakításra, ilyenkor "normális" fa lesz belőle.
A császárfa leveleA császárfa levele gazdag a tápanyagokban.

A levelek akár a 80 cm-es átmérő méretet is elérik. A fehérjetartalmuk magas, ezért nagyon alkalmas takarmányozásra, de komposztnak  és mulcsnak is értékes.  A levéltömeg akkor nagy, ha a császárfa természetes módon fejlődhet, mint amikor a virágzat volt a cél. De ha semmi sem történik a levelekkel az is jó, mert lehullik és avarként táplálja a talajt, ott helyben komposztálódik. (Ez persze igaz a megszokott fáinkra is, néhány kivétellel)

A császárfa hatása a környezetre
A gyökere mélyre nyúlik, az onnan felhozott ásványi anyagok a felső rétegbe kerülnek, amikor a levelek lehullanak és komposztálódnak.Ezzel a termőréteget javítja.
A gyökerek a működésük során, nitrogénnel dúsítják a talajt, hasonlóan a pillangós virágú növényekhez.
A levelei jóval több széndioxidot tudnak lekötni, mint a többi fa fajta, és így lassítják a klímaváltozást.
Nagyon gyorsan lehet vele telepíteni erdősávot, szélvédősávot, homokot megkötő erdőt.

A császárfa hatása a zsebedre
Jártas vagy a banki, biztosítási vagy az állampapírpiaci hozamokban ? Vagy a kockázatos, de olykor magas nyereségű részvényekben ?  Az előbbiek kevés nyereséget hoznak, de cserében biztonságosak. Az utóbbi csak keveseknek hoz hasznot.
A császárfa befektetés/nyereség aránya brutális és biztonságos. A ttüzifát és az épületfát mindig el lehet adni, és nem kell hozzá különleges tudás. A gondozásához sem. Ha már törted a fejed valami plusz kereset félén, akkor most itt van az alkalom. Kicsiben is el tusz indulni és a minőségi garancia miatt veszíteni sem lehet.

<< Vissza                 Linkek az önellátásról >>