Utólagos nyílászárószigetelés


Ablakok és ajtók utólagos szigetelése

Nyílászárók szigetelése nagyon hatékonyan, nagyon olcsón.

Csináld meg magad, házilag !Hőveszteség a nyílászárókon


A nyílászárók 3 féleképpen okoznak hőveszteséget:

- A hézagos illesztések miatt. A tok és a keret nem fekszik pontosan egymásra, légrés marad közöttük.  Emmiatt a lakáson átjár a levegő, a meleg levegő folyamatosan hidegre cserélődik, többet kell fűteni.
Nyáron pedig meleg levegő jön be, kevésbé tartja a lakás a hűvöset.
Nekünk ez energetikailag nem jó. Komfort szempontból sem, mert bejön a por, a füst, a zaj.
Ugyanakkor a folyamatos "szellőzés" miatt a lakás szárazabb, kevésbé tudnak megtelepedni a gombák amik elcsúfítják a lakást, vagy amik allergiás tüneteket válthatnak ki. A frissebb levegőnek több az oxigén tartalma, kevésbé jönnek elő az oxigénhiánnyal járó tünetek. A szárazabb levegőben kedvezőbb a hőérzet.
A meszes festés besegít a gombák elleni küzdelemben, főleg, ha a fal átszellőzése biztosított, tehát pl nem volt még műanyagos festés a fal egyik oldalán sem.
A mai szuper ajtók és ablakok ezt a légcsere problémát tökéletesen megszűntetik. Meg is kell fizetnünk az árát. Sőt, már nem csak azt kell megfizetni, hogy egyáltalán ne legyen légcsere, hanem azért is fizetni kell, hogy mégiscsak legyen, azaz legyen rajta beépített szellőző .....

- Hőveszteség az üvegfelületeken.
A passzívházak falszigetelése akár 40 cm vastag szigetelő anyagot is tartalmazhat. Plusz még némi tartószerkezet és burkoló elem, ez is szigetel.
Hol van ehhez képest az átlagos ablakok 2x3mm-es üvegvastagsága, + az 1-2 cm légrés vastagsága az üveglapok között ? Nem kell sok fejtörés, hogy ennek a szerkezetnek sokkal rosszabb a szigetelési képessége. Nem csak azért, mert jóval vékonyabb, hanem az üveg szigetelési képessége is messze elmarad a 40cm-t adó szigetelő anyag jelemzőihez képest.
Az üvegen a páralecsapódás és pláne a jégvirág a rossz hőszigetelés jele.


Ablakszigetelés, többrétegű üvegezésselA bal oldali keretnek két üvegrétege van. Nem bírja a konyhai körülmények támadásait,hamar párásodik.

A jobb oldali keretben három rétegű az üvegezés. Az erős konyhai gőz hatására ez is párásodik, de később, és kevésbé. A fénykép már nem adná vissza, de párásan is egyértelműen látszik, hogy melyik a 3 rétegű.

A pára jelenléte nem csak a látványt rontja, hanem a lefolyó víz a fa keretet is.
- A tok és az ablakkeretek hővesztesége
A tok és a keret sem 40cm vastag szigetelőanyagból van ....
Mégis jobb a helyzet, mint az üvegeknél, mert a vastagabb anyagnak, amiből a tok, illetve az ablakkeret készül,  a szigetelőképessége is jobb, mint az üvegé. Persze csak ha fáról és műanyagról beszélünk.
A fémkeretes nyílászárókat nagyon szeretik a fűtőanyag kereskedők.A nyílászárók szigetelése utólag, házilag


Az itt leírtak legyenek gondolatébresztők. Látvány szempontjából nem profi megoldás. De talán nem is feltűnően rossz.
A mindennapokban nem lehet észrevenni a szépséghibákat, de szándékos szemmeresztéssel persze rögtön látszanak.
Akinek így jó, az spóroljon vele, akinek nem, tökéletesítse !


A tömítetlenség miatti légcsere utólagos csökkentése
A szigetelést mindig a legkülső rétegen kell kezdeni. A szigetelésig eljut a hideg, ott áll meg, odáig áthűlnek az "akadályok". Amik így viszont nem sokat érnek.
A nyílászáróknál a légrés tömítési ügy azért problémás, mert az illesztési hiba nagysága is hibás. Nem egyenletes. A szokásos szigetelő anyagokkal ezért könnyen előfordul, hogy egy részen feszül már csukáskor a nyílászáró, míg máshol még jár a levegő.

A szilikongumis megoldás már jól kezeli ezt, évekre megbízható lesz a végeredmény. Házilag is megoldható, de kell hozzá egy horonymaró gép, 1-2-3x 10e ft, 1-2 nap, meg egy kis takarítással is jár.

Olcsóbban,  gyorsabban.
Kb 1100 ft és pár óra kell hozzá.
Először is el kell dönteni, hogy valóban szükség van egy 2 szárnyas ablaknak mindkét oldali szárnyának a nyithatóságára. Mi az, a feladat, ami nem megoldható, ha  pl. csak a jobb oldali szárny nyitható ? Hiszen ha ebből nincs probléma, érdemes lemondani az egyik szárny nyithatóságáról, mert ezt az oldalt akkor tökéletesen és tartósan le lehet szigetelni.

Ha az egyik szárny fix lehet, akkor először is érdemes a tokhoz csavarozni. A csavar helye azon a részen legyen, ahol a nyitható szárny rácsukódik a fix szárnyra. Így majd nem látszik.


Nyílászárók szigetelése fugaszillelFugaszillel szigetelünk.  Sokfajta kinyomópisztolyos tömítő és ragasztó massza létezik. Fehér, áttetsző, színes, festhető, vízálló, UV álló....  Az adottságoknak megfelelőt választva, a pisztollyal végig kell húzni egy csíkot az illeszkedési sarkokban, majd ujjal szépen eldolgozni és kész. Egy ablak, pár perc. A reklám
alatt is elkészülhet.
A fehér alapra a fehér tömítő teljesen beolvad a környezetébe, amikor már az ujj ívét követve bele van simítva a sarokba. A színes ablakoknál a színtelen tömítőt ajánlom. Ez látszik valamelyest, egy hétig ... amíg új. Aztán már nem foglalkozunk vele. Mivel kívülről kell szigetelni, legtöbb esetben senki sem látja. Ha csak ennyi készül el, már ez is jelentős eredmény.

Ennél  is olcsóbb, és még gyorsabb megoldás.

Nyílászárók téliesítésa, szigetelése
A légréseken átjutott hideg levegő útját el lehet torlaszolni ragasztószalaggal is, ami ha átlátszó, akkor szinte egyáltalán nem is látszik. Alkalmas erre az irodai kategória, a Tixo vagy a cellux, illetve a csomagolásra szánt szélesebb szalagok is. Ablakonként az ablaktok és az ablakszárny alkotta sarok leragasztása egy perc alatt kész lehet. A zárás tökéletes, akár évekig is működik. 
Télen biztosan könnyebb találni olyan ablakszárnyat, amit nem fontos kinyitni és nem probléma ez a fajta téliesítés. Ha a tél elmúltával ez már zavaró, akkor fél perc alatt is le lehet szedni a ragasztást. Érdemes úgy időzíteni, hogy meleg legyen, ilyenkor engedékenyebb a ragasztószalag.
És mi legyen a nyitható szárnnyal ?
Ugyan az, mint a tömítőmasszás megoldásnál ! A kinyitható használatra szánt ablakszárnnyal a becsukott állapotában, ugyanúgy járunk el, mint a rögzített szárnynál. Úgy kezdünk, mint ha ezt az oldalt sem akarnánk többet kinyitni. De azért ki akarjuk. Ki is nyitjuk úgy, hogy a teljes kötés után, éles barkácskéssel felvágjuk a tömítőanyagot. Ha körbeértünk, akkor újra ki lehet nyitni az ajtót, vagy az ablakot. Csukott állapotban viszont a kettéválasztott tömítőanyag ismét egymáshoz ér. Az éles penge nem választott le róla anyagot, csak kettészelte. Mivel a tömítőanyag újra összeér, helyenként még a vágásnak sem látszik a helye, így a hideg levegő nem jut át rajta.

Ez a technológia annyira jó légzárást biztosít, hogy számítani lehet a penész megjelenésére a sarkokban, vagy más hőhidas helyeken !

Ez egy ismert jelenség az ablakcsere után. Az új, hőszigetelt ablakok nem engedik ki a párát, és így az lecsapódik a hideg helyeken. Ezért találták fel a modern ablakokra a szellőző rést. Vagyis az történik, hogy fizetünk a tökéletes zárásért, majd fizetünk a szellőzőrésért is, hogy mégse legyen annyira teljes a légzárás.
A penész ellen rendszeres szellőztetéssel lehet védekezni. Vagy a hővisszanyerős szellőztetéssel >>Igaz, ez az egész nem egy elegáns megoldás, főleg a tömítőmasszás, mert a nyitott ablaknál látszik a tokra és a szárnyra ragadt, kettévágott tömítőanyag. Télen ez csak pár perces probléma, hiszen csukott ablaknál ebből semmi sem látszik. Viszont 1-2e forintból szuper szigetelés lett.

Semmi sem örökös
Ha a rögzített szárny elé telepített 3. üvegrétegen kezd megjelenni a pára néhány év után, akkor érdemes első lépésként pár mm-nyi szakaszon megnyitni a szigetelést, hogy az üveg mögötti tér át tudjon szellőzni. Természetesen így romlk a szigetelőképesség, de még így is lényegesen jobb a helyzet, mint ha nem lenne a 3. üveg. Ha a szigetelés szolíd megbontásával  szárazon tartjuk az üveget, akkor kevésbé tud rárakódni a por. A nedves üveg szívesen összegyűjti a réseken bejutó szennyeződéseket. Ha a párának rövidebb az élete az átszellőzés miatt, akkor azért lassabban koszolódik.
Ez persze csak időhúzás, 5-10 év után esetleg le kell majd venni a plusz üveget egy takarításra.
A nyitható ablakok és az ajtók helyi környezetétől függően elképzelhető, hogy néhány évenként kell egy frissítő tömítő eljárás a fa vetemedése miatt.

Összegzésképpen: A látvány szempontjából az eljárás nem profi. Kis kompromisszummal sok helyen lehet elfogadható, valamint néhány évente pár óra munkát is ad. Ezekért a kellemetlenségekért cserében viszont ezer forintos nagyságrendért szinte tökéletes a használati értéke.
Az egyik szárny rögzítése és a 3.- 4. üvegréteg beépítése, a gyári ablak paramétereihez közelítő megoldást ad, töredék áron.


Képek, tippekUtólagos ablakszigetelés tömítésének felvágás
A jobb bemutathatóság miatt, a tömítő fehér színű. Nem probléma, mert festhető.
A sarokban eldolgozott, megkötött tömítő felvágása.


Utólagos nyílászáró szigetelés állapota 1 év után
Egy nyitható szárny szigetelése.
Egy év után itt egy hajszálnyi rés kezd kialakulni. A jobb oldalon még ennyi sem.
Utólagos ablakszigetelés 3 rétegű üveggelA jobb oldalon a fekete csík és a fénylő alumínium az eredeti 2 rétegű hőszigetelt üvegszerkezet akar lenni.
A bal oldali fehér csík az utólagosan hozzátoldott 3. üvegréteg rögzítése,  az ablaktokon és az üvegen eldolgozott tömítőanyag.
A tükröződést a 3. üvegréteg adja.
Ez az üvegréteg természetesen a lerögzített szárny előtt van.
( a képen egy homorú sarok látható )
Utólagos ablakszigetelés. 4 rétegű üveg
Hagyományos fa ablak, rögzítve. Mivel ez konyhaablak, nagyobb az elvárás, ezért utólag még 2 réteget kapott.
( A konyha többször melegebb, mint a lakás más része, ezért jobb szigetelés kell. Több a pára is.
De ezen az ablakon már nincs pára ! )


Utólagos ablakszigetelés, 4 réteggel
Ugyan ez, kívülről. Az üvegek közti sötét filcet nem éri nyáron a nap, máskor viszont megfogja a napsütés melegét.


Ha már az ablaknál járunk .....

- Ha a fűtőtest az ablak alatt van, akkor a függönyöket a fűtési időszakban úgy érdemes megtervezni, hogy a fütőtestről felfelé áramló meleg levegő ne az ablak és a függöny közötti térbe áramoljon, mert ott az üveg sok meleget lehűt. Pl radiátoros fűtésnél célszerű "téli" függönyre váltani, aminek a hossza alkalmas arra, hogy a radiátor mögé lógjon. Így a függöny elválasztja az áramló meleg levegőt az ablaküvegtől, kevesebb a veszteség.

- Ha van redőny, zsalu, spaletta, akkor a fűtési szezonban sötétedéskor érdemes leengedni, becsukni.  Rosszul  illeszkedő elemek esetén is kialakul mögöttük egy mikroklíma, nem éri közvetlenül a szabad tér hidege az ablaküveget.

Tapasztalatok:

- Gyertyalánggal sem tapasztalható légmozgás, megszűnik a nyílászárók átszellőzése.

- Zajszigetelő hatás is érezhető a 3-4 rétegű üvegezésnél.

- Míg a hagyományos, bár légrésszigetelt ablak a konyhában erősen párás, folyik le a víz, a mellette lévő ugyanilyen ablak kiegészítva +2 üvegréteggel, egyáltalán nem párás.<< Vissza       Linkek az önellátásról >>