Zöldségtermesztés - másképp. Alternatív zöldségtermesztés.


Zöldségtermesztés - másképp

Érdekes zöldségtermesztési ötletek.

Miért másképp, mi a baj a  zöldségtermesztéssel ?

Amit szívesen elhagynánk, az a talajelőkészítési munkák, a vegyszeres talajerőutánpótlás, a kapálás, a permetezés és az öntözés.  A vetést is jó lenne egyszerűbben csinálni.
Ez valami vicc ? Nem vicc, igaz. A szántóföldi méretekben nem lehetne ugyanígy alkalmazni, de nem is ez a cél, hanem a kiskerti zöldségtermesztés könnyítése
, vagy annak a kiegészítése, vagy a tenyészidőszak folyamatossá tétele, ami otthoni körülmények közt nagyon jól működik. Látványos, ötletes trükköket használunk fel. Mindegyiknek van előnye a másikhoz képest, és biztosan van köztük olyan, amelyik illik a lehetőségeidhez. Nem cél a kész megoldásokat másolni, szolgáljanak ezek inkább ötletadásra.


Kiskerti zöldségtermesztési  ötletek


Fejjel lefelé
Zöldségtermesztés fejjel lefelé

A palánták lefelé lógnak. Az üres palackokban jó minőségű föld van.
Hordozhatóak, alkalmazkodni lehet az időjáráshoz, vagy a kerti adottságokhoz. A növények mindig tiszták, nem veri fel az eső a sarat. A talajszinten vadászó kártevőknek nagyon nehézzé teszi a dolgát.  A növények magasabban vannak, mintha a talajból nőttek volna, ezért a talajmenti fagyokat nagyobb eséllyel tudják átvészelni. A művelési területet két szinten lehet kihasználni.
A képen a faágra akasztott, PET palackba ültetett paradicsom palánták alatt gyep van, de lehetnének haszonnövények is.


Műanyag palackok függőlegesen

Zöldségtermesztés PET palackkal


Nagyon víztakarékos, mert a lent összegyűlt vizzel újra öntözhetünk a tetején. A nehezen hasznosítható helyeknek is értelmet ad. Eltakarja a romos vagy más módon bajos felületeket. Ha a növényeknek készített nyílásokat fóliával takarjuk, üvegházként is működik - míg ki nem növi a lakója.

Öntözőcserép, öntözőcső
Zöldségtermesztés. Hatékony öntözés. Gzökérzóna öntözés


A
gyökérzónához segíti a vizet. A víz nem a talajfelszínt nedvesíti, így kisebb eséllyel fejlődnek a gyommagvak. Az öntözéskor a víz nem folyik szét. Ha a terep lehetővé teszi, akkor érdemes az esővizet ide terelni, hogy ne follyon a víz el, hanem töltse fel az öntözőcserepeinket. Ani persze különböző  flakonokból is készülhet.


Műanyag palackok, ferdén
Zöldségtermesztés PET palackkal

Nagyon egyszerű és az újrahasznosítás miatt takarékos itt is az öntözés. Jobb a területkihasználás a kétszintes termesztés miatt, mert a palackban termelt növények alatt, hagyományosan a földben, árnyéktűrő növényeket lehet nevelni. Ha a dőlésszög nem fixre készül, akkor beállítható a napállás szerinti legerősebb besugárzás. Ez a kivitel is működhet egy darabig "üvegházas" üzemmódban.Hidropónia
Hidropóniás zöldségtermesztés

Virágot teszünk a vázába .... majdnem ilyen egyszerű. Csak nem virág, hanem gyökeres haszonnövény, nem csak víz, hanem 10-15 féle tápoldat, és nem váza, hanem egy praktikusabb edény.
Bár a növények éhezhetnek is ilyen körülmények közt, hisz abból kell gazdálkodniuk amit kapnak, mégis szépen fejlődnek, már a szemnek is kellemes a látványuk. Hiszen otthoni körülmények közt ilyet csak a tenyészidőszakon kívüli időszakban érdemes csinálni, amikor egyébként a természetes körülmények közt nem láthatnánk friss zöldséget. ( A multik beszállítói is így csinálják, gyaníthatóan egész évben.)


Akvapónia
Akvapóniás zöldségtermesztés

A hidropóniához hasonlít, de a sóoldatok helyett halak úszkálnak a vízben. A keletkező algák és a halak trágyázzák a vizet, ez a víz kerül a növények gyökérzónájába. Mivel ez az oldat a halak miatt nitrogénszármazékokkal van dúsítva, ez pedig elsősorban a növények leveleinek a fejlődéséhez fontos, olyan növényeket érdemes elsősorban így termeszteni, amiknek a leveleit fogjuk megenni. A jelentősége ennek a rendszernek, hogy télen is ehessünk friss zöldségeket. A hasznosanyagtartalmuk talán kisebb, mint ha a szabad földben fejlődhettek volna, de sokkal-sokkal jobb, mint a semmi.
A rendszer bemeneti anyaga a haltáp, a kimeneti pedig a friss zöldség, illetve időnként (akár hetente ! ) egy-egy hal is.

PVC cső
Zöldségtermesztés PVC csőben

A legjobb, ha maradt az építkezésből szennyvízcső, vagy műanyag esőcsatorna. De ha venni kell, akkor is megéri, mert nem nagy beruházás. Ha már megnőttek benne a növények, szép dísze lehet az udvarnak, vagy a lakásnak. Lehet térelválasztó, takarhat egy csúnya falat, adhat árnyékot, megakadályozhatja a belátást, kicsit még zajvédő is lehet.
De nem csak a küllem számít, legalább ilyen fontos, hogy télen a lakásban ez is lehet zöldségeskert. Kis helyen elfér, és értő kezekkel sokminden friss finomságot adhat.

Komposzt kas

Konyhakerti zöldségtermesztés komposztáló kasban
Ugye már rég külön vödörbe gyűjtöd a komposztálható hulladékot ! A tartalmát nem csak a komposztdombra lehet önteni, hanem a kertben kialakított kasba is. Ahogy bomlik a szerves hulladék, a már kész komposztot az eső rögtön a körülötte lévő növényekhez mossa.


Mulcsozás
Konyhakerti zöldségtermesztés mulcsozással

A mulcs az bármilyen szerves anyag, ami komposztnak is alkalmas lenne. Most azonban a kerti növényeink közé szórjuk, talajtakarónak. Leggyakrabban a kaszált növények sorsa lesz ez. A mulcs nedvesen tartja a földet, a bomlása még táplálja is, a gyomnövényeknek pedig erősen akadályozza a fejlődését. Néhány év után a talaj laza szerkezetűvé válik a megnövekedett humusztartalma és a talajlakó élőlények munkája miatt. Annyira, hogy pár év után nincsen már szükség az ásásra, a folyamatos takarás miatt pedig a kapálásra sem. Öntözni is csak ritkán kell, mert a humuszos talajnak jobb a vízmegkötése, a takarás miatt pedig a párolgás is kicsi.

Mulcs a zöldségek között >>


Öt virágláda helyett egy
Több zöldség - egy ládában
Helytakarékos megoldás, így rögtön munkát is spórolunk. A talajerő utánpótlásra viszont figyelni kell, érdemes alkalmazni a csalánlével kombinált bio megoldásokat. Valamint tekintettel kell lenni az egymást segítő növénytársításokra, de már az is elég, ha nem kerülnek egy ládába az egymást visszafogó növények.

Raklap újrahasznosítása
Konyhakerti zöldségtermesztés raklapban

Kiváló lehetőség a takarásra, falképzésre. Több raklapot összekapcsolva nagyobb felületeket is el lehet takarni. Ha 2-3 raklap magasság épül, akkor figyelembe kell venni a feltöltésre használt fellazult föld várható roskadását. Ez a felsőbb sorokban lévő növényekben kárt is tehet, ezért érdemes a raklaprétegek közé egy elválasztó deszkát tenni.

Gúla, piramis, domb, sziklakert ....

A sík területhez képest mindegyiknek nagyobb a felszíne, így ugyanakkora helyre több zöldséget lehet ültetni. A téglából, kőből, faágakból épített alakzatnak kevés a takarás nélküli föld része, éppen csak annyi, hogy a zöldségeink kibújhassanak rajta. Így nem kell kapálni és tartja a föld a nedvességet. Pangó víz sem tud kialakulni. A kő, vagy téglaépítményeknek van egy kis hőmérsékletkiegyenlítő hatása, a növényeinknek némi kis mikroklímát alakítanak ki.


                 
  << Vissza                              Főoldal                                   Linkek az önellátásról >>