Tartósítás aszalással


Aszalás a hűtőgépben ?

Aszalványok és zöld porok készítése - házilag

Ízek, amiket eddig kihagytál

 1. Aszalás házilag, vagyis ízek, amiket eddig kihagytál


A legfontosabb aszalási tanács, hogy kezdd el !
Nehéz elrontani. Ha az aszalandó finomságot átjárja a levegő, már ettől is szárad. Ha még melegen is, van, akkor gyorsabban. Az aszalás egy versenyfutás a romlás és a száradás  közt. Ha nem sikerül a tökéletes aszalási feltételeket létrehozni, akkor szélső esetben, lehet, hogy ki kell dobni az egészet, de inkább a hiba esetén az a jellemző, hogy nem tökéletesek a színek vagy nem áll el addig, míg kellene. És az nagy baj ? Mert ettől még nagyszerú ízeket lehet megőrizni, és ez novemberben ugyan olyan jól fog esni, mint februárban. Tehát csak aszalj, akár csak egy kevés cseresznyét a napon, ami igazán egyszerű. Télen majd nagyon hálás leszel magadnak !

Az aszalandó termés szezonjában, amikor még bőven van belőle, az ízek különlegessége miatt ilyenkor is érdemes aszalni. Az eltávozott nedvesség hátrahagyja a benne oldott anyagokat és töményebbek lesznek az ízek.  Érdemes kipróbálni, mert ez egy új világ !  Amit pl már túlérettnek találunk, megenni már nem guszta, az az aszalás után szinte csemegének számít.
Amikor pedig elmúlt a szezon, akkor felértékelődik az aszalvány. Ekkor már még kevésbé számít, ha esetleg nem olyan szép, mert a lényeg, hogy finom, és az íz ilyenkor már egyébként is különlegességnek számít.

Van még egy kellemes élmény. Ha az aszalás bent törtlnik, akkor a friss aszalnivaló az első napokon nagyszerű illatokat áraszt a lakásban !
Tehát ne halogasd, kezdd el a saját házilag készített aszaló berendezésedet elkészíteni. 2. Aszalószekrény hűtőszekrénybőlItt azt az ötletet láthatod, hogy hogyan lehet a korábban már megépített légkollektort a fűtési szezonon kívül is munkára fogni. Most éppen aszalásra.
A légkollektor meleg és  - egy ventilátor segítségével - áramló levegőt ad, ez jut be a lakásba. Az aszaláshoz még valami zárt polcféleség kellene. Egy  leszerelt  és átalakított  hűtőgép lesz a szárítóhely. Valahogy így:

 

Aszalás légkollektorral Aszalás légkollektorral hűtőgéppel.
A légkollektor kívülről. Ősz felé egyre kevesebb az árnyékoló növény, jöhet a Nap.
Bentről ez látszik. Az egyik csövön beszívott levegőt, a másikon már melegen fújja vissza. Ez megy az aszalóba.


Aszalószekrény
Ez egy fagyasztó volt. Eddig hideg volt benne, most meg meleg. Már nem fagyasztószekrény, hanem aszalószekrény.
Lent, a hátuljára vágott nyíláson fújja be a meleg levegőt a légkollektor.
A nyílás nagyobb, mint a befújó cső átmérője. Lazára kell venni, hogy a levegő ki is tudjon menni valahol az aszalószekrényből. Sőt, a szellőzés érdekében még az ajtón levő mágnescsíkot is le kell szedni. Egy rövid darabka viszont maradjon belőle, hogy az ajtó csukott állapotban álljon.
A polcok léckeretből és szúnyoghálóból készültek. Sokkal sűrűbben is állhatnának.


Hűtőgép átalakítása aszaláshoz
A mágneszárat le kell szedni, hogy a keletkezett résen ki tudjon jönni a meleg levegő. Így odabent folyamatosan sivatagi a légkör, nem tud befülledni a gyümölcs, vagy nem tud kialakulni penész.
A képen látható, hogy egy kis darab megmaradt a mágnescsíkból. Elég ennyi, hogy az ajtót csukott állapotban tartsa.

Hűtőszekrényből aszalószekrény
Azt nem lehet mondani, hogy az aszaló a lakás díszévé vált. De néhány hónapig, míg tart az aszalási szezon, talán elfogadható lehet más lakásban is. Cserében a kellemetlenségért , nagyszerű illatok terjednek a lakásban !
 3. Aszalt termések és zöld porokZöld porok

Azaz szárított levelek őrleménye. Zöldség, petrezselyem, csalán ... ki mit szeret. Ízesítésre, díszítésre lehet alakalmazni főzelékhez, megszórni vele készételeket, esetleg tea is készülhet belőle. Sóval is lehet keverni a zöld port, vagy a port hozzákeverni más fűszerekhez.
A szárítást természetesen az aszalószekrényben is meg lehet csinálni. A fenti képek egyikén is látható ez, az aszaló alján csalán szárad. Akár 1 nap alatt is porszáraz lehet.
A zöld porok készítésének a célja, hogy a tenyészidőszak ízeit, illatát és hasznosanyag tartalmát minél jobban átmentsük télre. A szervezet számára már néhány kanál zöld por is felüdülés.

Aszalt (szárított) csalán Csalán. Inkább talán szárításnak mondjuk, mint aszalásnak, de a lényeg, hogy ez a végeredmény, ha a száraz leveleket összetörjük. Ezt többféleképpen is lehet, ennél egy konyhai robotgép zöldségdarabolója segített.Aszalt termések

Az aszalás, mint tartósítási eljárások közül a legjobbak közé tartozik. Nincsenek nagy előkészöletek, főzés, vegyszerhasználat, munka, energiafelhasználás, stb. Ennél már csak az jobb, amikor a főszerpaprikát, vagy a szőlőt felakasztjuk száradni, - ez is aszalás - és a többi az ő dolga.
Alkalmasak aszalásra a konyhakerti zöldségek különböző részei, gyümölcsök, bogyók, gombák.


Aszalt körte A kész aszalt körte. Lehet, hogy nem szép, de nagyon finom. Télen pedig fokozottan csemegének számít, a szűkösebb gyümölcsválaszték időszakában.
További aszalványokat itt most nem cél bemutatni, legyenek az eddigiek inkább csak ötletcsírák. Gondold át, hogy milyen lehetőségeid vannak az aszalásra, csináld meg és élvezd a végeredményt. Ízekben is és egészségben is.
Sok sikert ! :-)


                 
  << Vissza                              Főoldal                                   Linkek az önellátásról >>