Élelmiszer önellátás. Saját termesztés. Konyhakerti vetemények.


Élelmiszer önellátás

Tele a kamra, nem számít az áremelés


Ma már drágább az idő. Ezért oldjuk meg úgy az önfenntartást, hogy minden meglegyen amire szükségünk lehet a kertből, de ez ne jelentse azt, hogy teljesen leköt az ezzel járó munka. Ne akadályozza az önellátást a más elfoglaltságokkal való összeegyeztethetetlen idő, vagy energia. Jó lenne lazábban annál, mint ahogyan ezt a nagyszüleinknél láttuk, de vegyük át tőlük azt a tudást, amit ma már nem használunk. Lessük el más népek tudását is, alkalmazzuk a mai ötleteket és a technikát. Dolgozni most is kell, aki nem szereti a növényeket, annak ezután is teher marad a munka. Aki szereti, az okos kertésszé válhat és még több örömöt fog találni benne, kevesebb munkával !

Önellátás zöldségtermesztéssel

Zöldségtermesztés - könnyítésekkel

Törekszünk arra, hogy minél többet kihozzunk, egy adott területből. A fajtaválasztással, a művelési móddal, az egymást segítő növényekkel. Szakítunk a hagyományos ágyásokkal. De figyelünk a talajerőutánpótlássra, a vegyszermentességre, a terület folyamatos beültetettségére, valamint nagyszerű ötleteket alkalmazunk.


Finom nyers ételek

Nyers zöldségek
Nem újdonság, hogy 42 fok felett elpusztulnak a növények élő részei. Tudjuk, mégis főzünk. Valakik kipróbálták, hogy mi lenne, ha sok nyers zöldséget ennénk. Sőt, mi lenne, ha szinte csak ilyeneket ennénk ? Tudom, erre bekapcsol a sziréna, hogy kell enni húst .... Azért csak olvass tovább, nagyon hasznos lesz !

Télen is önellátás
Akvapónia

A halak trágyája a vizet nitrátossá teszik. A növények növekedésének egy szakasza fokozottan igényli a nitrogént. Nem lehetne a kettőt összekapcsolni ? A halak vizével öntözzük a növényeket, ami a gyökérzónában megtisztul és mehet vissza a halakhoz. A halak és a növények egymást segítik. Etetjük a halakat és nőnek a növények is. Meleg helyen ez télen is működik. Így mindig van friss zöld és friss hal.

Téli önellátás >>

Saját sütésú kenyér

Kenyérsütés otthon
Bár ma már vannak kiváló pékségek, de még ha a szomszédunkban lenne is, nem versenyezhetnek azzal a kenyérrel, ami otthon készül. Mert hogy ez nem akármilyen kenyér !

Kenyérsütés otthon >
A tartósítás is része az önellátásnak

Tartósítás
Bőséges asztal télen is, vegyszerek nélkül is. Üvegben, hordóban, padláson, polcon, pincében, veremben és még máshol is, mindenütt lehet élelmiszer. Télen is lehet enni változatos, egészséges ételeket. A "tavaszi fáradtság"-ot el is felejtheted.A talajt meghatározza: Vízháztartás, szemcseméret, humusztartalom, talajélet, ásványi anyagok.

Talajerő utánpótlás

Azt mindenki tudja, hogy jó termés a jó földből lesz. És mitől lesz jó a föld ?
1. Nem mérgezzük meg a földben lakó baktériumokat és más hasznos élőlényeket. Ha ezek elpusztulnak, akkor hiába vannak ásványi anyagok a földben, nem tudja a növény jól hasznosítani.
2. Nem csak veszünk, adunk is. Vissza kell pótolni a földtől elvett értékeket.

A műtrágyázással megszegjük az első szabályt. Ha nincsen műtrágyázás, akkor meg a másodikat.
Hogyan lehet mindkét szempontot betartani ?

Öntözés úgy, hogy alig kell öntözni

Öntözés
Ez egyszerű ! Megnyitjuk a csapot és lehet is öntözni ! De ... aztán kezdenek a dolgok bonyolódni. Drága a víz, a kút, a szivattyú, vagy sok idő a rendszeres öntözéssel bajlódni. Ráadásul a csapvíz és a kútvíz nem a legjobb minőség az öntözéshez. Esővízből meg képtelenség annyit tárolni, hogy kitartson.
Mi hát a megoldás ?                                 <<  vissza                                             linkek az önellátásról  >>