Háztartási tisztítószerek

Kitakarítjuk a lakásból a tisztítószereket

Mosás, mosogatás, nagytakarítás - drága vegyszerek helyett fillérekből

Élet a vegyszerek bűvöletében.
Rengeteg vegyszer halmozódott fel a lakásokban. Kozmetika, tisztítás, illatosítás, mosás, tisztálkodás....
Miért lett ilyen sok ? Mert más kell a wc-hez, más a csempéhez, de ezek viszont nem jók a mosdóhoz. Több fajta lehet a kézmosáshoz, de egyik sem jó a mosogatáshoz, amivel mosogatni lehet, azzal meg nem lehet autót mosni. A szélvédőtisztító nem jó az ablaküveghez, ami az ablaküveghez jó, az meg nem jó a befőttes üveghez. Ami jó tisztítószer a mosógépbe, az nem jó a mosogatógépbe, ami jó a mosogatógépbe, az nem jó a kézi mosogatáshoz.
Még a friss levegőt is vegyszerrel próbáljuk helyettesíteni, az ablaknyitás helyett inkább illatosítót permetezünk. Az elektromos illatosítókkal pedig biztosítjuk, hogy folyamatosan szívhassunk be valamilyen illatvegyületet.
Mindegy milyen erős egy méreg, csak egy kicsit se kelljen fizikai munkát végezni. Azt a csodaszert várjuk, mint amit a reklámok sugallanak: egy spriccelés, egy törlés - és csillog. ( Hmm ... jó lenne a törlést is kihagyni ... )
A teljes hatás kedvéért, nem elég, hogy sok vegyszert használunk, ráadásul az egyik vegyszer utóhatását a másikkal akrjuk semlegesíteni.
A sok méreg pedig eltűnik a lefolyóban - és bizonyára megsemmisül....

Ha mindez ingyen lenne, utóbb akkor is sokba kerülne. De nincsen ingyen, sőt a kozmetikai mérgek kifejezetten drágák. És drága a következmény is. Orvos, gyógyszer, szenvedés. Sokkal kevesebb tisztítószer is elég lenne, amik ráadásul ártalmatlanok is. Annyira, hogy egy részük még ehető is: Mosószóda, szódabikarbóna, citromsav, ecet, bórax. Ennyi. Ezekkel szinte mindent meg lehet csinálni, néhány esetre kell csak agresszív méreg.


 
Egészségtelenítő kúra,  reggeltől estig, 
egész héten, egész évben !
Nem is reggel kezdődik a kúra,  hanem már éjszaka, az illatvegyületekkel. Az illatosítókon kívül az ágyneműben lévő öblítő is beszáll a mérgezésbe, nem csak belégzéssel, hanem a bőrön keresztül is. 
A reggeli készülődés során  a méregkúrához hozzátartozik a wc  fertőtlenítő, az intim tisztálkodás, a fogkrém, a testápoló, a dezodorok, a borotválkozás, a parfümök, a kozmetikai szerek. Ezek mind iparilag előállított mesterséges vegyületek, amelyek bőrön, szájon, tüdőn keresztül a szervezetbe bejutnak és hatnak.
Van több olyan márkás  testápoló, aminek egyik összetevőjéhez ez a figyelmeztetés tartozik: ha ez az anyag a bőrre kerül, azonnal le kell mosni. A fogkrémek is agresszív hatóanyagokat tartalmaznak, hiszen sietniük kell, kevés idejük van a munkára. Épp ott kell sietús, agresszív szer, ahol a leghatékonyabb a felszívódás. Nyeléssel is lecsúszik valamennyi, de nagyobb baj a nyálkahártyán keresztüli felszívódás, mert ugyanis ez a leggyorsabb. (lásd, nyelv alá teendő gyógyszerek).
Bár ez egy másik téma, a méregkúrát a reggelivel is folytatjuk, mert az élelmiszerek is tele vannak ipari termékekkel.
Itt most nem cél a méregterhelésünk teljes folyamatát elemezni, de érdemes továbbgondolni, hogy mi következik a reggeli után a közlekedéskor, a munkahelyen, valamint este és hétvégén mivel folytatódik újra otthon.
Vagy nézz utána a neten a háztartási tisztítószereknél használt legkockázatosabb vegyületcsoport leírásokra !Régen hogyan csinálták a mosópor reklámok nélkül ?

Részben úgy, hogy kevesebb volt a tisztítandó tárgy és az életmódból adódóan a tömeges igény is kisebb volt a tisztításra, tisztálkodásra.
Minden azért nem változott meg, ez nem indokolna még ekkora mennyiségű vegyszerhasználatot. A valódi ok itt is a haszonelvű, fogyasztói típusú gazdasági szerkezet.
Mit tegyünk ? Nem élhetünk úgy, mint 100 éve. De azt megtehetjük, hogy megtanuljuk azokat a tisztítási módszereket, amiket az elődeink használtak. Sok drága és mérgező vegyi anyagot lehet velük helyettesíteni a mai környezetben is. Az átlagos tisztítási, tisztálkodási igényekre nagyon megfelelnek, és lehet mosni és mosogatni is velük. Néhány ártalmatlan szerrel, a munkálatok döntő többségét el lehet végezni. Sokkal olcsóbban úgy, hogy nem mérgezzük a családot sem és a természetet sem. 
Újra a régi !
Mivel a környezetbarát és olcsó háztartási tisztítószerek nem kerülnek be a reklámba, az internet előtt nem volt aki megtanítsa a beszerzésüket, használatukat, bevetési lehetőségüket. Szervezett formája most sincs, illetve időnként van aki oktatást szervez erre, de leginkább saját kutatással, kísérletezéssel kell rutint szerezni. De ez vállalható, bőven megtérül.

Íme a titkos tisztítószer anyagok: szódabikarbóna,
citromsav,
ecet, bórax, mosószóda, illatkoncentrátum (öblítéshez) ....
Ebből a listából az első három, az élelmiszer, illetve gyógyító hatású. Nem veszélyesek a gyerekekre, a környezetre, nem kell azonnal lemosni, ha a bőrrel érintkezik. Az előállításuk sem jár nagy energiafelhasználással és nincsenek a gyártás során veszélyesen mérgező melléktermékek.
Hogyan lesz ezekből a szerekből nagytakarítás ? Nézd meg ezt a kisfilmet, majd keress rá az előbbi anyagokra és rengeteg bevált segítséget fogsz találni ! Ha csak néhány tisztítási feladatot helyettesítesz ezekkel az anyagokkal, már akkor is segítettél a környezetnek és a pénztárcádnak is, és a családod is kisebb vegyszerterhelésben él.


De ha a legjobb oldalt szeretnéd a témában, akkor nézd meg ezt: Antal Vali >>

<< Vissza              Linkek az önellátásról >>