Cukor, az alattomos méreg.

Kristálycukor, az alattomos méreg.
Édesítés cukor és mesterséges édesítőszerek nélkül.


Édes percek, keserű napok !


Mi a baj a kristálycukorral ?

A cukor méreg. Használj természetes édesítőt.Több, mint 60 baj van vele ! Orvosi megfigyelésekre alapozva, ennyi betegséghez tud hozzájárulni.
A kristálycukor gyártása a cukornádból és a cukorrépából is darabolással és préseléssel kezdődik. A cukros oldazhoz meszet adnak, ezzel tisztítják. A mész azonban megöli a szerves anyagokat is. A további eljárások után egy szirup féle anyag marad, amit kristályosítanak.
Ebben tehát már nincsen élő, természetes anyag. Ez egy tömény szénhidrát. Ezt a szervezetünk csak úgy tudja lebontani, hogy B vitamint, egyéb mikrotápanyagokat és kálciumot von el magától.
És ehhez jöhet még hozzá a több, mint 60 féle betegség, amit a kristálycukor okoz. Nagyon tömény és nagyon sokat fogyasztunk belőle.
A cukorfogyasztásba a szervezetünk szempontjából nem csak a tényleges kristálycukor tartozik bele, hanem az egyéb élelmiszerek, pl a liszt, aminek a lebomlásának első lépcsője a cukor.
Ezekről ebben a könyvben lehet részletesen tájékozódni: Váradi Tibor – Az egészséges életmód alapjai

Milyen édesítési lehetőségek vannak még ?


A nádcukor

Cukornádból készült kristálycukor.A cukornádból készült kristálycukor, ugyan olyan rossz lesz, mint a cukorrépából készült, amikor mésszel és finomítással kezelik. A termelt mennyiség nagy részével ez történik, ez a kristálycukor van a polcokon, azokban az országokban, ahol a cukor készítése nem a cukorrépából indul.
Egy kis része viszont másképpen készül, ezt láthatjuk a Bio boltokban. Ez a cukor csak abban tér el a finomított kristálycukortól, hogy maradnak benne vitaminok és ásványi anyagok. Így a lebontásához szükséges anyagokat nem csak a szervezetből elvonva lehet biztosítani, hanem a cukorral együtt ebből  is érkezik. Vagyis túl sok jót nem várhatunk el a nádcukortól sem.


Barna cukor

BarnacukorUgyanúgy készül, mint a kristálycukor. A finomítás végén keletkezik egy melléktermék, ez a melasz, ami a finomított kristálycukor gyártásának egy hulladékanyaga, nincsen rá szükség. Ragacsos, barna anyag.
De hogy mégis fel lehessen valahogy használni, a melaszt hozzákeverik a fehér kristálycukorhoz. Ez adja a színét és a más ízét.
A végtermékre tehát ugyanúgy igazak a káros hatások, de a barna cukor egy kicsit mégis jobb. A melaszban vannak még olyan ásványi anyagok, amit a szervezetünk hasznosítani tud.
Sajnos a barna cukor nem mindig igazi, vagyis nem a melasztól barna, akárcsak a barna kenyerek némelyike, hanem a színezőanyagtól. Az íze pedig az aromáktól "barna".


Szőlőcukor

SzőlőcukorA neve csábító, de az igazság az, hogy kukoricából, vagy burgonyából készül. Nem kell hozzá szőlő.
Nagyon gyorsan fel tud szívódni, ez már a szájban elkezdődik. A nyál, mint az emésztés első állomása elkezdi lebontani, és a nyelv alatti területről gyorsan be is kerül a véráramlásba. Ez az előnye is, meg a hátránya is. Nagyon gyorsan ad energiát, ezért szeretik a sportolók. Éhség esetén gyorsan ad egy kis utánpótlást. Éppen ezért viszont a fogyókúrás időszakban nem ajánlott, hiszen magas az energiatartalma.
A gyors felszívódás nagy kihívás az inzulinháztartásra, mert a vércukorszint hirtelen megemelkedik.

Fruktóz, vagyis gyümölcscukor és fruktóz szirup

Gyümölcscukor - fruktóz.A gyümölcscukor egy enzim közreműködésével bomlik le szőlőcukorrá. Ehhez idő kell. ezért lassabb a felszívódás, kevésbé drasztikus a hatás, mint a szőlőcukornál. Bizonyos korlátokkal cukorbetegek is fogyaszthatják. Az ideális felszívódási ütemtől ez is messze van, a legjobb, ha friss gyümölcsöt eszünk, vagy ahol lehet, ezzel édesítünk.
A gyümölcscukor a nevét onnan kapta, hogy a kémiai szerkezete megegyezik a gyümölcsökben levő cukorral. De mégsem gyümölcsökből készül, hanem kukoricából. ( A kép csak illusztráció )
A fruktóz szirupot az élelmiszeripar használja. Szinte minden ételbe kerül belőle. Ezért az éves cukorfogyasztásba bele kell számolni pl a péksüteményeket, üdítőket, húskészítményeket, és még sokmindent.
A fruktóz szirupnak köze van az elhízáshoz, tanulási nehézséghez, memóriazavarhoz.

Xilit, vagy nyírfacukor

NyírfacukorNyírfakéregből is készül ... és kukoricarostból. Ez egy cukoralkohol, ami nem szívódik fel teljesen. Az inzulinháztartást így csak kevésbé veszi igénybe.
A kristálycukorhoz hasonló az állaga, és ugyanúgy használható. Viszont a gombákat nem tudja táplálni, ezért az élesztős tésztákhoz más cukrot kell választani.
A cukoralkohol hasmenést okozhat.


Stevia

Stevia, édesítő és gyógynövényMost édesítő növényként beszélünk róla, pedig ez csak mellékes előnye, inkább gyógynövényként érdemelne szót. Többféle betegségre van jótékony hatással, köztük van a cukorbetegség is, tehát cukorbetegeknek kimondottan ajánlott ezzel édesíteni.
A levele ehető, szárítható, oldatot is lehet belőle készíteni, mint ha tea lenne.
Otthoni körülmények közt is lehet termeszteni, szaporítani. Cserépben is, kertben is.
Ha már olvastál a nyers ételekről, akkor, biztosan tudod értékelni, hogy a zöld levelét közvetlenül lehet felhasználni.

Méz

MézA méz is jóval több, mint édesítőszer. Gazdag ásványi anyagokban és aminósavakban, enzimekben.
Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású. és ajánlott egy sor betegségre.
Ez is a cukrok egy fajtája, de a szervezet számára a legkedvezőbb szerkezetű, és optimális kísérőanyagokkal van ellátva.
A méz már 40 C fok felett kezd károsodni, ezért pl nem jó a forró teába tenni.


Mesterséges édesítőszerek

Mesterséges édesítószerCiklamát, aceszulfát, szacharin, aszpartám.
Az édesítő hatásuk akár 300-szoros is lehet, mint a kristálycukroké. Kis helyen elfér, és nem húzza a bevásárlószatyrot. Kalóriát szinte alig tartalmaznak, vagy semmit. Általában utóízük van, ami zavaró. Nem mindegyik hőstabil, tehát sütéshez nem alkalmas. Nem terhelik az inzulinháztartást.
Egyre többek szerint, ezek laboratóriumokban előállított vegyi anyagok, testidegenek. Ha azonosulni tudsz azzal az elvvel, hogy természetes, eredeti állapotú élelmiszereket kellene ennünk, akkor számodra a mesterséges édesítők a horror kategória. Elhízás, rák, fügőség, és egy sor más betegség van a számláján. Már nem lehet kikerülni, szinte minden feldolgozott termékben benne van valamelyik. Sokan a cukor káros hatásait szeretnék velük elkerülni ....
Van ahol nem engedélyezett a használatuk, ugyan azt máshol a kísérletek eredményei ellenére sem tiltják.
Ha ez így van, akkor hasonlóan a génmanipulált termékekhez, a vetőmag és a hozzá kötődő vegyszeriparhoz, és még lehetne sorolni, igazi jelképe lehet a gátlástalanságnak. Csak a profit és a hatalom számít.
     << Vissza                 Linkek az önellátásról >>